Recept: Smaakvolle Kikkererwtenburger

RECEPT - Odi ala soema. Burgerlover Majony Sabrina geeft haar smaakvolle burgerrecepten weg! En laat zien dat groentes en peulvruchten op een broodje heel lekker zijn. Deze maand: de kikkererwtenburger! Ooit gedacht dat een groenteburger zo lekker zou zijn?

Ik ben dol op burgers. We kennen het vooral als vleesgerecht, maar waarom zou je het niet ook als een plant-based gerecht op tafel zetten? Deze kikkererwtenburger is makkelijk te maken en zit bomvol voedingsstoffen. Voor mij is deze burger perfect in smaak en structuur. De burger heeft iets weg van het geliefde borrelhapje puhlauri en komt daarom op nummer 3 van mijn favoriete plant-based burger!

Dit heb je nodig voor 4 burgers:
- 250gr kikkererwten (uitgelekt)
- 100gr gele spliterwten of gele erwtenmeel
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 bosje koriander
- 1 bosje krulpeterselie of platte peterselie
- 4 theelepels komijnpoeder
- 4 theelepels korianderpoeder
- optioneel 2 eetlepels tahini (sesampasta)
- zout
- zwarte peper
- olie om te bakken

Maak de burger compleet met:
- 4 stevige broodjes (bijvoorbeeld een speltbolletje, kaiserbroodje of afbakbroodje)
- 2 tomaten
- 2 handjes verse spinazie of andere bladgroente
- 1 theelepel sesamzaadjes
- 1 teentje knoflook
- 10 grote eetlepels soyayoghurt of ketchup
- Extra vergine olijfolie

Dit keukengereedschap heb je nodig:
- Keukenmachine
- Koekenpan
- Medium kom (2x)
- Large kom
- Keukenpapier

Het recept: 

Stap 1 Voorbereiding (3 uur)
Week de gele spliterwten minimaal 3 uren in heet water. Het beste is heet water direct uit de waterkoker. Heb je geen keukenmachine? Of weinig voorbereidingstijd? Dan is gele erwtenmeel een prima vervanger. In de Toko meestal te koop als de dhaal voor de roti vulling. De gele spliterwten en de kikkererwten zijn vrij neutraal van smaak. Daarom hebben ze best wel wat verse kruiden nodig om ze smaakvol te maken. 

Stap 2 Snijden, malen en mengen (20 min)
Snijd de tomaten in kleine blokjes. Meng dit in een mediumkom met de sesamzaadjes en 1 eetlepel olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Plaats het eventueel in de koelkast om koel te houden.

Snijd ¼ deel van het bosje koriander fijn. Pers 1 teentje knoflook of snijdt heel fijn. Meng de koriander en knoflook met de yoghurt in een medium kom. Breng op smaak met zout en peper. Plaats ook dit eventueel in de koelkast. 

Pel en snijd de uien en het overige teentje knoflook. Snijd de overige koriander en peterselie grof. 

 Simpele ingrediënten voor een overheerlijke burger

De gele spliterwten uit laten lekken en doe samen met de ui, de 2 teentjes knoflook, koriander en peterselie in de keukenmachine. Malen tot alles helemaal fijn is. Doe dit mengsel in een ruime kom. Mocht je voor de snelle optie gaan, de gele erwtenmeel (ipv de geweekte gele spliterwten), dan doe je hetzelfde. Malen met de hand kan dan ook. 

Maal vervolgens de kikkererwten in de keukenmachine fijn. Voeg dit mengsel toe aan de gele erwtenmengsel in de kom. 

Voeg vervolgens de komijnpoeder, korianderpoeder en eventueel de tahini toe en meng dit goed door elkaar.

Is het mengsel niet stevig genoeg zodat het kneedbaar is, voeg dan nog 1 of 2 eetlepels bloem toe. 

Breng als laatste op smaak met peper en zout.

Stap 3 Bakken maar! (10 min)
Verdeel het mengsel in vier gelijke hoopjes. Wil je kleinere burgers dan verdeel je het mengsel in meerdere gelijke hopen en maak er een bal van.

Doe de koekenpan met een laagje olie (ongeveer 4 eetlepels) op een halfhoog vuur.

Wanneer de olie heet is, pak je een bal en druk je die voorzichtig plat tussen de handpalmen totdat je de vorm van een burger hebt. Maak de zijkanten netjes glad en leg het in de pan. Heb je een grote pan, dan kunnen we burgers allemaal tegelijk erin.


Tip: voeg wat meel of bloem toe wanneer het mengsel te zacht is

Bak iedere burger in ongeveer 8 minuten (halverwege wel even omdraaien) en laat uitlekken op wat keukenpapier.

Stap 4 Burger dress-up to eat up 
Snij de broodjes in zijn geheel open. Bedek beide binnenkanten met een laagje saus. Doe vervolgens de burger op de bodem. Dan weer een laagje saus, wat spinazieblaadjes en als laatste een eetlepel van het tomatenmengsel erop. Natuurlijk gaat hier nog de andere helft van het broodje op.

Nyan switi!
 
Majony Sabrina (Nederland, ‘85) woont samen met  haar vriend even buiten Rotterdam. Als 3-jarig meisje zat ze óp de keukentafel te kijken hoe haar oma roti’s maakte. Natuurlijk moest ze ook per se roti rollen zoals oma. Ze begon dan al met koken als tiener. Tegenwoordig heeft ze haar eigen onderneming ‘Kitchen Business’. Hierbij combineert ze haar liefde voor het maatschappelijk werk en haar passie voor koken door kookactiviteiten aan te bieden bij diverse instellingen binnen de verslavingszorg. Als kind is ze opgegroeid met vlees eten, maar doordat spiritualiteit en meditatie belangrijke onderdelen zijn in haar leven, voelt het eten van dierlijke producten niet meer senang. Momenteel is ze op ontdekkingsreis in de wereld van plant-based voeding. 

Deel dit artikel