Recept: okersoep met antruwa en tayerblad De okersoep wordt als hoofdgerecht gegeten. Daarom mag de soep flink gevuld zijn. Er is geen goed of fout, je maakt de vegan bouillon naar eigen smaak. Zorg er wel voor dat de peper niet bost. Het gaat om de smaak. Haal hem uit de soep wanneer je denkt dat hij gaat scheuren. Ben jij op zoek naar een heerlijke vegan friendly okersoep? Dan ben je bij Gesontu Sranang aan het goede adres voor inspiratie!
Recept: heri heri van geplukte oesterzwam Misschien vraag je je af: “Heri heri zonder bakkeljauw en ei? Wat blijft er dan nog over?” Heel veel natuurlijk! Met dit recept leren we dat het variëren met veggies eenvoudig is. En op deze manier zetten we een combinatie van smaken op tafel. Verwarm een scheutje olie in een wokpan en bak de uien totdat ze glazig zijn. Voeg dan de knoflook en tomaten toe...
RECEPT: Gevulde sopropo met kikkererwtenballetjes Sopropo! Een bekende groente in de Surinaamse keuken. Maar wat dacht je van vegan gevulde sopropo met kikkererwtenballetjes? In dit recept focussen we ons niet alleen op 100% plantaardig zoals jullie gewend zijn van Gesontu Sranang, maar wordt het ook nog eens alkaline friendly!
Recept: Regenboog fruitsmootie met manya ster Vandaag staat er iets fruitigs op ons Gesontu menu: een regenboog smoothie in de kleuren van de Sranang vlag! De variatiemogelijkheid met fruit is eindeloos. Maar omdat we de moi kloru fu a fraga maken, gebruiken we rode, witte en gele fruitsoorten. Leer nu in 5 stappen deze regenboog fruitsmoothie maken. Enjoy!
Recept: Bruine bonen met polonaise BB is misschien wel een van de meest bekendste gerechten uit de Surinaamse keuken. Met een goede reden ook wel, want het is eenvoudig te bereiden, smaakvol en low-budget. En als er één recept te veganizen is, dan is dat wel de bruine bonen. Leer nu in 3 stappen een switi vegan Surinaamse bruine bonen op tafel zetten.
Recept: huzarensalade met rode bieten Er zijn van die typische Surinaamse lekkernijen die de feestdagen een extra partygevoel geven. En als je het aan mij vraagt, is huzarensalade daar een van. Wacht niet langer en leer nu in een paar stappen een switi huzarensalade op tafel zetten. Enjoy!
Recept: 4 x pitjel veggies Pitjel is een van de meest bekende salade’s in de Surinaams veganistische keuken en biedt eindeloos veel veggie variatiemogelijkheden. Bij mij ligt het er een beetje aan wat ik in huis heb, of waar ik trek in heb. Vandaag kies ik voor taugé, kousenband, kangkung en wortel. Ik vind het eenvoudig om te bereiden. Ja, lekker en plantaardig eten hoeft niet moeilijk te zijn. Zet nu in 3 stappen een Gesontu pitjel op tafel.
Recept: vegan gevulde paaseitjes, klein maar fijn Deze vegan gevulde krieltjes smaken naar meer. Dat hebben ze vooral te danken aan de kurkuma die ze tot leven brengt. Wat ik het allerleukst vind aan het recept: het is er eentje zonder uren te zweten in de keuken, maar die zeker weten heel veel indruk maakt. Wacht niet langer en leer nu stap voor stap deze vegan gevulde eitjes maken.
Recept: Pompoensoep met sereh en appel In een paar stappen een heerlijke pompoensoep op tafel. Heb je na het eten nog soep over? Eet het dan de volgende dag op voor lunch. Of vries het in. Altijd handig om een heerlijke soep achter de hand te hebben.
Vegan Spark biedt een 100% plantaardig menu INTERVIEW In dit gesprek deelt Giovanni Emmanuels (vegan chef en eigenaar Vegan Spark) uitvoerig over zijn visie op vegan ondernemen in Suriname: “Ik ben die hard vegan en ik ga gewoon door ongeacht de omstandigheden. De eerst volgende die een vegan restaurant opent, ik zou zeggen kom maar. Dat laat zien dat we progress maken met veganisme in Suriname.“
Recept: frozen banana bites Deze no-bake frozen banana bites zijn de ultieme snack voor een feestje. Serveer de kleine pronkstukjes koud, dan zijn ze op hun best. Een kleine snack met heerlijke smaken van banaan, chocola, pinda en dadel. Wauweffect gegarandeerd!
Electric food is eten zoals de natuur het bedoeld heeft INTERVIEW We hebben nog veel te leren als het gaat om healthy food. Volgens vegan chef Giovanni Ravenberg, stammen onze kookgewoontes nog uit de tijd dat alles op smaak gebracht moest worden. Het maakt niet uit hoe en met wat, en dat kan schadelijk zijn voor onze gezondheid. Wil jij weten hoe je je gerechten wel op een bewuste manier op smaak brengt? Bekijk dan nu het interview.
Met deze 5 tips veganistisch buiten de deur eten, zonder gedoe Veganistisch eten buiten de deur, in een niet-vegan restaurant, kan soms lastig zijn. Hoe kan je heerlijk plantaardig eten, zonder dat je voor de zoveelste keer alleen een pitjel of salade kan kiezen? Het antwoord vind jij in deze 5 handige tips, waarmee jij succesvol in ieder restaurant een switi vegan maaltijd bestelt. Let’s do this!
Recept: smaakvolle saoto Gesontu stijl Iedereen weet een saoto te maken, maar niet iedereen weet een vegan saoto te maken die zo smaakvol is, zonder allerlei smaakversterkers eraan toe te voegen. Leer nu in een paar stappen een overheerlijke plantaardige saoto op tafel zetten. Selamat makan.
Recept: cacao energy balls Deze cacao energy balls zijn zo lekker en eenvoudig te maken! Vandaag rol ik ze in gedroogde kokossnippers, chiazaad en rauwe cacaopoeder. Maar je kan er alle kanten mee op hoor. Varieer met toppings die jij het lekkerst vindt.
5 dingen die je moet weten voordat je vegan gaat In één keer stoppen met dierlijke producten, koste wat kost, daar geloof ik niet in. Vroeg of laat komt er altijd een moment dat je in de verleiding komt. En op zulke momenten is het makkelijker om weer terug te vallen in een oud eetpatroon. Daarom help ik jou om stap voor stap voorgoed af te rekenen met dierlijke producten. Ben je er klaar voor?
Recept: Smeuïge hummus met komijn Hummus vind ik een ideaal bijgerecht. Het kan als smeersel op een cracker, als vulling in een wrap, of als dipping met veggies of een pita. En het ook nog eens eenvoudig te maken.
Recept: pom met kikkererwten, vol groentes en sojavrij Pom zonder kip of sowtu miti, blijft er dan eigenlijk nog iets over? Deze pom met kikkererwten bewijst dat het kan. En de tomatenjus brengt alle smaken samen. Leer stap voor stap een overheerlijke plantaardige pom maken. Nyan switi.
Recept: knapperige pasteitjes Wat is er heerlijker dan je tanden zetten in een knapperig pasteitje? Deze pasteitjes zitten boordevol groentes. Het zijn net kleine cadeautjes en iedere hap is een verrassing door alle verschillende smaken. Leer in 2 stappen deze vegan en kleurrijke pasteitjes bereiden. Nyan switi, Nyan Gesontu!
Recept: Tikka masala met cashew cream Deze tikka masala is een echte aanrader wanneer je vrienden over de vloer hebt die gek zijn op de Surinaams Indiase keuken. Dankzij de cashew cream is het gerecht extra smaakvol. Een vullende maaltijd om je vingers bij af te likken.
Recept: bietenburger met hummus RECEPT De bietenburger uit de oven is zo smaakvol! En ook nog eens eenvoudig te bereiden. We kennen het vooral van het roze huzarenslaatje. Maar kookcoach Majony Sabrina laat zien dat we er veel meer mee kunnen doen. Let's do this.
Recept: feestelijke koude loempia's met dressing RECEPT Op een fissa wil ik mijn gasten natuurlijk verwennen met heerlijke snacks, maar ik wil ook niet te lang in de keuken staan daarvoor. Jij ook niet? Maak dan nu deze overheerlijke loempia's Gesontu Sranang stijl: vers, rauw, plantaardig en kleurrijk.
Recept: gemarineerde olijven RECEPT Ik hou van snacken, maar wil dit wel op een GESONTU manier doen. Jij ook? Kies dan voor gemarineerde olijven. Het is super easy en het resultaat mag er echt zijn! En kan het misgaan? Nee, niet. Fijn toch!
5 redenen waarom melk niet goed voor elk is INZICHT We horen we regelmatig de slogan ‘melk is goed voor elk’ en ‘melk versterkt de botten en tanden’. Maar Blaka Online toont de andere kant van het verhaal. Plus ook tips waar je wél plantaardige calcium en magnesium uit kan halen.
Recept: knapperige kikkererwtensalade RECEPT Ik wil gezond eten, maar wil absoluut niet lang in de keuken staan daarvoor. Jij ook niet? Probeer dan nu deze heerlijke salade. Natuurlijk wel Gesontu Sranang stijl: plantaardig, vers, rauw en eenvoudig.
Recept: pompoenburger met huisgemaakte mayonaise RECEPT Odi mi gudu’s. Pompoen kennen we vooral als roti bijgerecht. Maar we kunnen er zo veel meer mee doen. ookcoach Majony Sabrina laat zien dat pompoen op een broodje heel lekker is. Nyan switi! Nyan Gesontu!
Reken in 5 stappen af met ongezond snacken CHALLENGE Wil jij verandering in je eetpatroon? Wil je meer energie? Doe dan nu gratis mee met het 5 stappenplan. Het geeft je net dat extra duwtje in de rug naar een gesontu levensstijl.
Wordt koriander in de Surinaamse keuken gebruikt? INZICHT Ik zeg JA tegen verse koriander en eet het bijna elke dag. In soep, door een salade en in een smoothie. Eigenlijk combineer ik het met alles. Het is mijn smaakverrijker. Maar dat is niet altijd zo geweest. Ik heb koriander namelijk echt moeten leren eten.
Vasten; de manier om mijn lichaam te resetten PERSOONLIJK VERHAAL Groen eten is belangrijk. Maar Sergio gaat verder dan dat. Hij eet omdat hij het lekker vindt, maar vooral ook omdat hij wil dat zijn lichaam functioneert en gezond blijft. Een verhaal over vasten en ontgiften.
Gezocht: koks/heerlijke recepten GEZOCHT Hou jij van koken? En wil je je allerlekkerste en allergezondste recept delen met de lezers van Gesontu Sranang? Of ken je iemand die lekker en gezond kookt?
Recept: Gemarineerde tempeh met kowsbanti RECEPT Chefkok London Loy a.k.a. mister Suri Anders leert mij om te koken op gevoel, door af en toe te proeven en bij te schaven. Ik leer in 4 stappen zachte en smaakvolle gemarineerde tempeh maken. Doe jij mee?
Mijn passie voor Surinaams eten groeit elke dag INTERVIEW London Loy, a.k.a. Suri Anders, verrijkt de Surinaamse keuken, door smaken toe te voegen aan de gerechten. "De afgelopen jaren ben ik veel bewuster geworden. Ik wil beter voor mezelf, mijn gezin en voor het milieu zorgen. En daar hoort bewust eten ook bij," aldus London.