Recept: pompoenburger met huisgemaakte mayonaise

RECEPT - Odi mi gudu’s. Pompoen kennen we vooral als roti bijgerecht. Maar we kunnen er zo veel meer mee doen. Kookcoach Majony Sabrina deelt haar smaakvolle burgerrecept! Ze laat zien dat pompoen uit de oven op een broodje heel lekker is. Nyan switie, nyan Gesontu! Een recept van Majony Sabrina van Kitchen Business.

Dit heb je nodig voor 4 burgers:
- 400 g flespompoen ontpit* en in plakken van ongeveer 2 cm. gesneden
- 400 g cannellini bonen of witte bonen uitgelekt en afgespoeld
- 1 tl gemalen komijnzaad
- 1 tl gemalen korianderzaad
- ½ tl kaneelpoeder
- ½ tl gemalen chilipoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 50 g panko of beschuitkruimels

Maak de burger af met:
- 4 el pompoenpitten
- 2 tomaten in plakjes gesneden
- 4 bruine bollen helemaal open gesneden
- 4 handjes veldsla of een andere sla soort
- vegan mayonaise

Klik hier en leer hoe je binnen 30 sec. je eigen mayonaise op tafel zet!

Dit keukengereedschap heb je nodig:
- Bakpapier
- Staafmixer of aardappelstamper
- Vergiet
- Grote mengkom
- Medium kom
- Oven

Het recept:

Stap 1 Snijden, malen en mengen (30 min)
Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Verdeel de pompoenplakken over een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met wat zout en rooster ca. 20 min. in de oven. Doordat de pompoen zacht wordt in de oven kan je die straks heel makkelijk uitlepelen.

Neem de pompoen uit de oven en laat 10 min. afkoelen op een plat bord. Lepel dan het vruchtvlees van de schil en doe het in een grote kom. Voeg de bonen en alle kruiden toe en pureer met een staafmixer tot een grof mengsel. Meng de panko erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout. 

Majony Sabrina: "In deze burger gebruik ik het liefst gedroogde kruiden omdat het mijn smaakbeleving naar een hoger niveau tilt. De smaak van gedroogde kruiden is vele malen sterker dan verse kruiden. Ik voeg ze toe in het kookproces zodat de smaak de tijd heeft om los te komen en te mengen met de pompoen. Voeg ik ze te laat toe, dan vind ik het een houtachtige smaak krijgen. En dat wil ik niet."

Stap 2 Burger de oven in! (25 min)
Verdeel het mengsel in 4 gelijke hoopjes met vochtige handen. Verdeel over de bakplaat en bestrooi met 2 eetlepels pompoenpitten. Bak in de oven in ca. 25 min. goudbruin en gaar. Keer ze halverwege om.

Stap 4 Burger finishing touch
Bedek beide binnenkanten van de bolletjes met een laagje mayonaise. Neem de burgers uit de oven en beleg de broodjes achtereenvolgens met wat saus, veldsla, een burger en plakjes tomaat. Sprenkel er nog wat pompoenpitten overheen. En top af met nog een laag mayo. Het eindresultaat: overheerlijke en kleurrijke pompoenburgers.

*Extra tip: Gooi de pompoenpitten niet weg. Je kan ze roosteren of gewoon laten drogen. Verwijder zo goed als mogelijk alle draadjes rondom de pitten. Was de pitten niet. Als je ze wast, verwijder je veel van de smaak. Spreid de pitten goed uit op een droge schone keukenhanddoek. Belangrijk: gebruik geen keukenpapier, omdat de zaadjes vast gaan kleven aan het papier. Laat de pitten 2 dagen drogen op kamertemperatuur. Heerlijk in de soep, salade of als snack. 

Deel dit artikel