Deze snack is gezond en zoet. Heerlijk. En hij is ook net iets anders dan anders. Want je hebt geen oven nodig maar een vriezer!! In dit recept gebruiken we amandelpasta omdat hij zonder suiker, zout en andere toegevoegde stoffen is. Deze kan je vervangen voor pindakaas. Kies dan wel het liefst een biologische en eentje met de minste suiker, zout en olie. Zo blijft je banana bite toch nog gesontu.
Dit heb je nodig voor ongeveer 20 bites:
- 12 medium dadels
- 2 medium half rijpe bananen
- 250 gram pure chocolade
- Pinda’s
- Amandelpasta
Dit keukengerei heb je nodig:
- foodprocessor of blender
- hittebestendige medium kom
- medium (steel) pan
- bord of iets om je bites op te leggen wat in je vriezer past
- bakpapier
- vriezer
Stap 1 Maak de dadelcaramel
Ontpit de dadels en doe ze in een kom. Giet er gekookt water over en week ze voor 15 minuten. Giet de dadels af en doe ze in de foodprocessor. Process tot een mooie stevige structuur. Is de structuur nog iets te stevig? Voeg dan twee eetlepels water toe om het wat zachter te maken.
Stap 2 Maak de bananen rondjes
Snijd de bananen in rondjes en leg ze op het pakpapier. Doe er dan een theelepel amandelpasta op. En daarbovenop doe je een halve theelepel dadelcaramel. Herhaal totdat je alle bananen rondjes hebt bedekt. Doe ze in de vriezer voor ongeveer een uur.
Stap 3 Maak zijdezachte chocolade
Zorg voor een pan met gekookt water. Breek de chocolade in gelijke stukken en doe ze in een hittebestendige kom. Zet daarna de kom op de pan met kokend water. Vanaf dit moment begint de chocolade langzaam te smelten. Blijf erbij staan op af en toe te roeren. Binnen een paar minuten heb je prachtige zijdezachte gesmolten chocolade. Haal je kom van de pan. Voorzichtig, het kan heet zijn. Belangrijk is ook dat je de onderkant van je kom goed afdroogd. Wanneer je dit doet, blijft je chocolade mooi zacht. Wanneer je dit niet doet is de kans groot dat het gaat klonteren. En dat wil je natuurlijk niet. Een ander aandachtspuntje is om de chocolade niet af te dekken. Want dat zorgt voor condens en dat komt dan terecht in je chocolade en dan gaat het ook weer klonteren.
Eindig je toch met geklonterde chocolade? Dan is er een eenvoudige manier om het op te lossen. Zet je kom met geklonterde chocolade op een pannetje met kokend water. Voeg dan, al roerend, steeds een theelepel kokend water toe. Dat klinkt natuurlijk gek, om water toe te voegen, aangezien dat dat de oorzaak is van het probleem. Maar echt, het helpt!
Stap 4 Bedek je bananenrondjes
Haal de bananenrondjes na een uur uit de vriezer. Dompel per keer een rondje in de chocolade. Plaats daarna het rondje weer terug op het bakpapier. Doe er een beetje gemalen pinda’s overheen. Herhaal totdat ieder rondje onder de chocolade zit. Doe ze daarna terug in de vriezer voor minimaal een uur.
Klik hier om terug te gaan naar het receptenoverzicht.
Klik hier om terug te gaan naar het complete overzicht.