Gesontu Sranang, een blog over het maken van gezonde keuzes, ala dei.

Ik geloof dat het maken van bewuste keuzes, het geheim is tot liefde, gezondheid en tevredenheid. De drie ingrediënten voor een gelukkig leven, waar wij als samenleving zoveel behoefte aan hebben. Vooral in deze tijd waarin we worden geconfronteerd met ziektes. 

Ook in mijn familie- en vriendenkring worden velen belemmerd door gezondheidsproblemen. Niet alleen door diabetes, obesitas en kanker. Nee. Ook door mentale gevoelens zoals stemmingswisselingen, depressie en stress.

Tegenwoordig is er veel informatie beschikbaar over een gezonde levensstijl. Maar ik vind deze informatie te westers georiënteerd. Het gevolg is dat de informatie niet te implementeren is in de Surinaamse samenleving. Er vindt dus geen identificatie plaats. Sterker nog, soms is de informatie totaal onherkenbaar.

Daarom Gesontu Sranang. Een gezondheidsblog in Surinaamse context. Dus voor Surinamers, door Surinamers, van over de hele wereld. Volgens mij is identificatie het beste middel tot succes. Want wanneer er herkenning is, wordt het leuker om gezonde keuzes te maken. 

Gesontu Sranang publiceert maandelijks nieuwe artikelen en video’s. De tips en adviezen zijn verweven in het blog. Net zoals het maken van gezonde keuzes verweven moet zijn in ons dagelijkse leven. De focus ligt op drie thema’s: meer bewegen, groener eten en een positieve mindset. Op het blog zijn het niet alleen de specialisten die ons een spiegel voorhouden, of ons verder helpen met wijze lessen. Het zijn ook de persoonlijke verhalen, die ons raken met mooie woorden en inspireren naar een gezondere levensstijl.

Gesontu Sranang maakt de informatie toegankelijk en eenvoudig. Centraal hierin staat: het aanmeten van een gezonde levensstijl, zonder al teveel veranderingen. Ik geloof dat alles wat we doen effect heeft. Dus de ene gezonde keuze, leidt tot de volgende. Stap voor stap wordt het maken van gezonde keuzes eenvoudig. En zelfs kleine stapjes leiden uiteindelijk naar een gezonde levensstijl.

Janin Price-Dompig droomt van een Gesontu Sranang. Ze is op een missie om Surinamers met elkaar te verbinden, om elkaar te inspireren en te motiveren om nog gelukkiger te zijn. Want wanneer we ons gelukkig voelen, voelen wij dat niet alleen, maar onze hele omgeving.

Ze is geboren (1985) en opgegroeid in Nederland. Haar ouders komen uit Suriname. Ze heeft een Master in de Communicatiewetenschappen en is gespecialiseerd in bedrijfs- en politieke communicatie. Ze woont in Amsterdam en haar vrije tijd besteedt ze aan lezen en yoga.