• Recepten
  • Video's
  • Over
  • In het nieuws
  • Aanbevelingen
  • Contact

Ja, maak mij lid van de Gesontu famiri. Ik ontvang graag gratis tips, recepten en meer! 

Bedankt voor uw aanmelding! Er is een e-mail naar u verstuurd om uw aanmelding te bevestigen. Kijk ook voor de zekerheid in uw junk mail, om niets te missen!

LET OP
Uw wachtwoord voor het bekijken van de video's is: minagesontu

 

 

 

  • Alles
  • Groener eten
  • Kom in beweging
  • Meer positiviteit
recept: fruitijsjes van meloen, banaan, kiwi

recept: fruitijsjes van meloen, banaan, kiwi

De ingrediënten zijn eenvoudig en de variatiemogelijkheid met fruit is eindeloos. Ik maak de moi kloru fu a Sranang fraga ter ere van Suriname. Deze Surinaamse vlag ijsjes zien er extra leuk uit! Het kost wel extra tijd om de laagjes te maken, maar dan heb je ook wat!

Recept: Alkaline Noedel Ramen Soep

Recept: Alkaline Noedel Ramen Soep

We brengen de Japanse smaken in de Sranang kukru. De bouillon trekken we van champignon, gele ui, sjalot, bosui, appel, Afrikaanse gember en kombu. Allemaal smaken om zout en zoet te balanceren. De meeste ingrediënten zijn bekend in de Gesontu kitchen, maar niet allemaal hoor! Leer nu deze smaken op tafel zetten. Nyan switi!

Recept: Regenboog fruitsmootie met manya ster

Recept: Regenboog fruitsmootie met manya ster

Vandaag staat er iets fruitigs op ons Gesontu menu: een regenboog smoothie in de kleuren van de Sranang vlag! De variatiemogelijkheid met fruit is eindeloos. Maar omdat we de moi kloru fu a fraga maken, gebruiken we rode, witte en gele fruitsoorten. Leer nu in 5 stappen deze regenboog fruitsmoothie maken. Enjoy!

Recept: okersoep met antruwa en tayerblad

Recept: okersoep met antruwa en tayerblad

De okersoep wordt als hoofdgerecht gegeten. Daarom mag de soep flink gevuld zijn. Er is geen goed of fout, je maakt de vegan bouillon naar eigen smaak. Zorg er wel voor dat de peper niet bost. Het gaat om de smaak. Haal hem uit de soep wanneer je denkt dat hij gaat scheuren. Ben jij op zoek naar een heerlijke vegan friendly okersoep? Dan ben je bij Gesontu Sranang aan het goede adres voor inspiratie!

Recept: heri heri van geplukte oesterzwam

Recept: heri heri van geplukte oesterzwam

Misschien vraag je je af: “Heri heri zonder bakkeljauw en ei? Wat blijft er dan nog over?” Heel veel natuurlijk! Met dit recept leren we dat het variëren met veggies eenvoudig is. En op deze manier zetten we een combinatie van smaken op tafel. Verwarm een scheutje olie in een wokpan en bak de uien totdat ze glazig zijn. Voeg dan de knoflook en tomaten toe...

Recept: groene salade met tuinerwten en croutons

Recept: groene salade met tuinerwten en croutons

Doe de bevroren tuinerwten in een ruime kom. Giet (kokend) heet water over de erwten. Laat ze vervolgens 1 minuut zwemmen in het water, zonder deksel. Spoel ze daarna af met kowru watra. Laat goed uitlekken in een vergiet. Ga nu verder naar het complete recept.

RECEPT: Gevulde sopropo met kikkererwtenballetjes

RECEPT: Gevulde sopropo met kikkererwtenballetjes

Sopropo! Een bekende groente in de Surinaamse keuken. Maar wat dacht je van vegan gevulde sopropo met kikkererwtenballetjes? In dit recept focussen we ons niet alleen op 100% plantaardig zoals jullie gewend zijn van Gesontu Sranang, maar wordt het ook nog eens alkaline friendly!

Recept: Bruine bonen met polonaise

Recept: Bruine bonen met polonaise

BB is misschien wel een van de meest bekendste gerechten uit de Surinaamse keuken. Met een goede reden ook wel, want het is eenvoudig te bereiden, smaakvol en low-budget. En als er één recept te veganizen is, dan is dat wel de bruine bonen. Leer nu in 3 stappen een switi vegan Surinaamse bruine bonen op tafel zetten.

Recept: huzarensalade met rode bieten

Recept: huzarensalade met rode bieten

Er zijn van die typische Surinaamse lekkernijen die de feestdagen een extra partygevoel geven. En als je het aan mij vraagt, is huzarensalade daar een van. Wacht niet langer en leer nu in een paar stappen een switi huzarensalade op tafel zetten. Enjoy!

Recept: 4 x pitjel veggies

Recept: 4 x pitjel veggies

Pitjel is een van de meest bekende salade’s in de Surinaams veganistische keuken en biedt eindeloos veel veggie variatiemogelijkheden. Bij mij ligt het er een beetje aan wat ik in huis heb, of waar ik trek in heb. Vandaag kies ik voor taugé, kousenband, kangkung en wortel. Ik vind het eenvoudig om te bereiden. Ja, lekker en plantaardig eten hoeft niet moeilijk te zijn. Zet nu in 3 stappen een Gesontu pitjel op tafel.

Recept: vegan gevulde paaseitjes, klein maar fijn

Recept: vegan gevulde paaseitjes, klein maar fijn

Deze vegan gevulde krieltjes smaken naar meer. Dat hebben ze vooral te danken aan de kurkuma die ze tot leven brengt. Wat ik het allerleukst vind aan het recept: het is er eentje zonder uren te zweten in de keuken, maar die zeker weten heel veel indruk maakt. Wacht niet langer en leer nu stap voor stap deze vegan gevulde eitjes maken.

Recept: Pompoensoep met sereh en appel

Recept: Pompoensoep met sereh en appel

In een paar stappen een heerlijke pompoensoep op tafel. Heb je na het eten nog soep over? Eet het dan de volgende dag op voor lunch. Of vries het in. Altijd handig om een heerlijke soep achter de hand te hebben.

Vegan Spark biedt een 100% plantaardig menu

Vegan Spark biedt een 100% plantaardig menu

INTERVIEW In dit gesprek deelt Giovanni Emmanuels (vegan chef en eigenaar Vegan Spark) uitvoerig over zijn visie op vegan ondernemen in Suriname: “Ik ben die hard vegan en ik ga gewoon door ongeacht de omstandigheden. De eerst volgende die een vegan restaurant opent, ik zou zeggen kom maar. Dat laat zien dat we progress maken met veganisme in Suriname.“

Recept: frozen banana bites

Recept: frozen banana bites

Deze no-bake frozen banana bites zijn de ultieme snack voor een feestje. Serveer de kleine pronkstukjes koud, dan zijn ze op hun best. Een kleine snack met heerlijke smaken van banaan, chocola, pinda en dadel. Wauweffect gegarandeerd!

Electric food is eten zoals de natuur het bedoeld heeft

Electric food is eten zoals de natuur het bedoeld heeft

INTERVIEW We hebben nog veel te leren als het gaat om healthy food. Volgens vegan chef Giovanni Ravenberg, stammen onze kookgewoontes nog uit de tijd dat alles op smaak gebracht moest worden. Het maakt niet uit hoe en met wat, en dat kan schadelijk zijn voor onze gezondheid. Wil jij weten hoe je je gerechten wel op een bewuste manier op smaak brengt? Bekijk dan nu het interview.

Met deze 5 tips veganistisch buiten de deur eten, zonder gedoe

Met deze 5 tips veganistisch buiten de deur eten, zonder gedoe

Veganistisch eten buiten de deur, in een niet-vegan restaurant, kan soms lastig zijn. Hoe kan je heerlijk plantaardig eten, zonder dat je voor de zoveelste keer alleen een pitjel of salade kan kiezen? Het antwoord vind jij in deze 5 handige tips, waarmee jij succesvol in ieder restaurant een switi vegan maaltijd bestelt. Let’s do this!

Recept: smaakvolle saoto Gesontu stijl

Recept: smaakvolle saoto Gesontu stijl

Iedereen weet een saoto te maken, maar niet iedereen weet een vegan saoto te maken die zo smaakvol is, zonder allerlei smaakversterkers eraan toe te voegen. Leer nu in een paar stappen een overheerlijke plantaardige saoto op tafel zetten. Selamat makan.

Recept: cacao energy balls

Recept: cacao energy balls

Deze cacao energy balls zijn zo lekker en eenvoudig te maken! Vandaag rol ik ze in gedroogde kokossnippers, chiazaad en rauwe cacaopoeder. Maar je kan er alle kanten mee op hoor. Varieer met toppings die jij het lekkerst vindt.

5 dingen die je moet weten voordat je vegan gaat

5 dingen die je moet weten voordat je vegan gaat

In één keer stoppen met dierlijke producten, koste wat kost, daar geloof ik niet in. Vroeg of laat komt er altijd een moment dat je in de verleiding komt. En op zulke momenten is het makkelijker om weer terug te vallen in een oud eetpatroon. Daarom help ik jou om stap voor stap voorgoed af te rekenen met dierlijke producten. Ben je er klaar voor?

Recept: Smeuïge hummus met komijn

Recept: Smeuïge hummus met komijn

Hummus vind ik een ideaal bijgerecht. Het kan als smeersel op een cracker, als vulling in een wrap, of als dipping met veggies of een pita. En het ook nog eens eenvoudig te maken.

Ontgiften in 33 minuten

Ontgiften in 33 minuten

INZICHT Je ziet het niet, maar ons lichaam bezit zware metalen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Binnen 33 minuten ontgiften van de zware metalen én ontspannen tegelijk. Dat kan! Mijn zusje en ik nemen jou mee op ons detox-voetenbad-avontuur. Kijk jij mee?

Recept: pom met kikkererwten, vol groentes en sojavrij

Recept: pom met kikkererwten, vol groentes en sojavrij

Pom zonder kip of sowtu miti, blijft er dan eigenlijk nog iets over? Deze pom met kikkererwten bewijst dat het kan. En de tomatenjus brengt alle smaken samen. Leer stap voor stap een overheerlijke plantaardige pom maken. Nyan switi.

Yoga voor beginners; in 5 stappen meer ontspanning

Yoga voor beginners; in 5 stappen meer ontspanning

Voel jij ook spanning in je schouders en bekken? Dan helpen deze 5 houdingen om daar vanaf te komen. En nog beter, om je lekkerder in je lijf te voelen, want daar heb jij behoefte aan. Je hebt geen ingewikkelde instructie nodig en je hoeft ook niet lenig te zijn hoor. Let’s do this!

Recept: knapperige pasteitjes

Recept: knapperige pasteitjes

Wat is er heerlijker dan je tanden zetten in een knapperig pasteitje? Deze pasteitjes zitten boordevol groentes. Het zijn net kleine cadeautjes en iedere hap is een verrassing door alle verschillende smaken. Leer in 2 stappen deze vegan en kleurrijke pasteitjes bereiden. Nyan switi, Nyan Gesontu!

Recept: Tikka masala met cashew cream

Recept: Tikka masala met cashew cream

Deze tikka masala is een echte aanrader wanneer je vrienden over de vloer hebt die gek zijn op de Surinaams Indiase keuken. Dankzij de cashew cream is het gerecht extra smaakvol. Een vullende maaltijd om je vingers bij af te likken.

Recept: bietenburger met hummus

Recept: bietenburger met hummus

RECEPT De bietenburger uit de oven is zo smaakvol! En ook nog eens eenvoudig te bereiden. We kennen het vooral van het roze huzarenslaatje. Maar kookcoach Majony Sabrina laat zien dat we er veel meer mee kunnen doen. Let's do this.

Recept: feestelijke koude loempia's met dressing

Recept: feestelijke koude loempia's met dressing

RECEPT Op een fissa wil ik mijn gasten natuurlijk verwennen met heerlijke snacks, maar ik wil ook niet te lang in de keuken staan daarvoor. Jij ook niet? Maak dan nu deze overheerlijke loempia's Gesontu Sranang stijl: vers, rauw, plantaardig en kleurrijk.

Mijn zoektocht naar geluk

Mijn zoektocht naar geluk

PERSOONLIJK VERHAAL Zarissa schoof haar geluk aan de kant voor meer salaris en promotie. Ze ging tot het uiterste. Maar dat is nu verleden tijd. In haar persoonlijke verhaal, neemt ze ons mee in haar zoektocht naar meer geluk en meer positiviteit.

Recept: gemarineerde olijven

Recept: gemarineerde olijven

RECEPT Ik hou van snacken, maar wil dit wel op een GESONTU manier doen. Jij ook? Kies dan voor gemarineerde olijven. Het is super easy en het resultaat mag er echt zijn! En kan het misgaan? Nee, niet. Fijn toch!

5 redenen waarom melk niet goed voor elk is

5 redenen waarom melk niet goed voor elk is

INZICHT We horen we regelmatig de slogan ‘melk is goed voor elk’ en ‘melk versterkt de botten en tanden’. Maar Blaka Online toont de andere kant van het verhaal. Plus ook tips waar je wél plantaardige calcium en magnesium uit kan halen.

Recept: knapperige kikkererwtensalade

Recept: knapperige kikkererwtensalade

RECEPT Ik wil gezond eten, maar wil absoluut niet lang in de keuken staan daarvoor. Jij ook niet? Probeer dan nu deze heerlijke salade. Natuurlijk wel Gesontu Sranang stijl: plantaardig, vers, rauw en eenvoudig.

Mi lobi libi

Mi lobi libi

PERSOONLIJK VERHAAL Lorraine vertelt dat ze alles op orde heeft, behalve haar liefdesleven. Maar ze gaat er niet bij zitten. Nee, ze blijft juist positief als alleenstaande vrouw en staat open voor een man in haar leven.

5 opvoedtechnieken voor een nog positievere opvoeding

5 opvoedtechnieken voor een nog positievere opvoeding

LIEFDEVOL OPVOEDEN In deze technieken ligt de aandacht op ‘stimuleren en corrigeren’. Want dat is het nieuwe ‘straffen en belonen’. Pedagoog Joyce laat zien dat opvoeden leuk en ontspannen kan zijn.

Recept: pompoenburger

Recept: pompoenburger

RECEPT Odi mi gudu’s. Pompoen kennen we vooral als roti bijgerecht. Maar we kunnen er zo veel meer mee doen. ookcoach Majony Sabrina laat zien dat pompoen op een broodje heel lekker is. Nyan switi! Nyan Gesontu!

Reken in 5 stappen af met ongezond snacken

Reken in 5 stappen af met ongezond snacken

CHALLENGE Wil jij verandering in je eetpatroon? Wil je meer energie? Doe dan nu gratis mee met het 5 stappenplan. Het geeft je net dat extra duwtje in de rug naar een gesontu levensstijl.

Broederliefde

Broederliefde

INTERVIEW Broederliefde komt voor in alle vormen en maten. Hevige ruzies, elkaar negeren of lastigvallen zijn de typische dingen die broers doen. Maar er is ook een positieve kant. Ze steunen elkaar door dik en dun. En kunnen samen de wereld aan.

Van zelfliefde tot zelfacceptatie

Van zelfliefde tot zelfacceptatie

PERSOONLIJK VERHAAL Lorraine is altijd tevreden met zichzelf geweest, alleen die zelfacceptatie was er nog niet helemaal. Je zou denken dat dat hetzelfde is, maar voor haar was dat niet zo. Nu merkt ze dat haar energie positiever is en dat geeft ze door aan haar omgeving.

Vaders, investeer in 4 stappen in de toekomst van je zoon

Vaders, investeer in 4 stappen in de toekomst van je zoon

LIEFDEVOL OPVOEDEN Ben jij een vader die betrokken is bij zijn kinderen? En wil jij leren om over je emoties durven te praten? Pedagoge Joyce geeft je tips hoe je dat kan doen.

Mijn ego; een soort overlevingsmechanisme

Mijn ego; een soort overlevingsmechanisme

PERSOONLIJK VERHAAL Sergio’s ego voerde vroeger de regie in zijn leven. Nu brengt hij zijn ego in balans, door het te erkennen en te accepteren. "Het positieve eraan is, is dat ik mijn ego in balans kon brengen. En ik voel me er comfortabel bij," aldus Sergio.

Jouw mening telt

Jouw mening telt

Waarom? Om Gesontu Sranang zo (nog) leuker te maken en de kwaliteit te verbeteren. En om nog meer Surinamers te bereiken. Laat weten wat je van Gesontu Sranang vindt. Welk artikel/video raakt jou bijvoorbeeld? Wat zou je anders willen zien? Wat zijn de verbeterpunten?

Wordt koriander in de Surinaamse keuken gebruikt?

Wordt koriander in de Surinaamse keuken gebruikt?

INZICHT Ik zeg JA tegen verse koriander en eet het bijna elke dag. In soep, door een salade en in een smoothie. Eigenlijk combineer ik het met alles. Het is mijn smaakverrijker. Maar dat is niet altijd zo geweest. Ik heb koriander namelijk echt moeten leren eten.

Mi pa na mi krakti

Mi pa na mi krakti

PERSOONLIJK VERHAAL Lorraine is twee jaar wanneer haar ouders uit elkaar gaan. Ze voelde zich vroeger altijd bijzonder. Haar gezin was namelijk een beetje anders dan anders...

Vasten; de manier om mijn lichaam te resetten

Vasten; de manier om mijn lichaam te resetten

PERSOONLIJK VERHAAL Groen eten is belangrijk. Maar Sergio gaat verder dan dat. Hij eet omdat hij het lekker vindt, maar vooral ook omdat hij wil dat zijn lichaam functioneert en gezond blijft. Een verhaal over vasten en ontgiften.

Gezocht: koks/heerlijke recepten

Gezocht: koks/heerlijke recepten

GEZOCHT Hou jij van koken? En wil je je allerlekkerste en allergezondste recept delen met de lezers van Gesontu Sranang? Of ken je iemand die lekker en gezond kookt?

De rollen zijn omgedraaid

De rollen zijn omgedraaid

INZICHT Volgens Santino wordt er weinig aandacht besteed aan het emotionele aspect van 'de buiten- vrouw en man'. Daarom duikt hij in het onderwerp en deelt met ons zijn bevindingen.

Recept: Gemarineerde tempeh met kowsbanti

Recept: Gemarineerde tempeh met kowsbanti

RECEPT Chefkok London Loy a.k.a. mister Suri Anders leert mij om te koken op gevoel, door af en toe te proeven en bij te schaven. Ik leer in 4 stappen zachte en smaakvolle gemarineerde tempeh maken. Doe jij mee?

De oplossing voor mijn burnout klachten

De oplossing voor mijn burnout klachten

INTERVIEW Gelukkig zijn. Daar draait het om bij Angelique de Graav (Rotterdam, ’79) van Detox Den Haag. Na een jarenlange zoektocht, naar een oplossing voor haar burnout klachten, richt ze haar bedrijf op.

De 10 geheimen van een betrokken grootouder

De 10 geheimen van een betrokken grootouder

LIEFDEVOL OPVOEDEN Hoe toon je betrokkenheid bij je kind en kleinkind, zonder al teveel te bemoeien? En hoe houd je de relaties positief? Pedagoge Joyce Dompig heeft de oplossing.

Mijn passie voor Surinaams eten groeit elke dag

Mijn passie voor Surinaams eten groeit elke dag

INTERVIEW London Loy, a.k.a. Suri Anders, verrijkt de Surinaamse keuken, door smaken toe te voegen aan de gerechten. "De afgelopen jaren ben ik veel bewuster geworden. Ik wil beter voor mezelf, mijn gezin en voor het milieu zorgen. En daar hoort bewust eten ook bij," aldus London.

Zusterliefde

Zusterliefde

INTERVIEW Zusters kunnen een verbinding hebben die zó diep is. Zó makkelijk. En zó rechtstreeks van hart tot hart. De drie gezusters van Dijk over ‘zusterliefde’: de basis van positiviteit.

10 tips voor meer harmonie

10 tips voor meer harmonie

LIEFDEVOL OPVOEDEN Ouders opgelet! Ben je klaar voor meer rust en positiviteit in je gezin? Pedagoog Joyce Dompig Vasilda geeft eenvoudige tips hoe je de kans op harmonie vergroot. Dit mag je niet missen!

Het spanningsveld van de 'tweede generatie'

Het spanningsveld van de 'tweede generatie'

INZICHT Santino is openhartig over de ‘tweede generatie’. Hoe bereikt hij zijn doelen in Nederland, zonder dat hij de traditionele Surinaamse waarden die hij van huis uit mee kreeg uit het oog verliest? Het antwoord is: investeren in positieve relatiepatronen met zijn omgeving.

 Mi nyan, mi bere span, ala dei

Mi nyan, mi bere span, ala dei

PERSOONLIJK VERHAAL Lorraine is haar bed nog niet uitgestapt en het eerste wat ze zichzelf afvraagt is: Waar heb ik trek in? Wat wordt mijn ontbijt? En wat ga ik avondeten? Haar eerste woordje was aardbei. En ze staat nu regelmatig in de keuken. Eten tovert een glimlach op haar gezicht.

Adyosi

Adyosi

PERSOONLIJK VERHAAL Naarmate Sergio ouder wordt staat hij vaker stil bij ‘defining moments’ in zijn leven. Dat zijn van die momenten met een grote impact, die hem vormen tot de man die hij is. Sommige momenten maakten hem opstandig en verbitterd. Maar met een dosis positiviteit komt hij eruit.

In 3 stappen een ontspannend voetenbad

In 3 stappen een ontspannend voetenbad

DU EN YUSREFI Wanneer we ontspannen zijn, zijn we in staat om ons meer open te stellen voor positiviteit. Maar hoe kunnen we ontspannen, zonder daar de deur voor uit hoeven te gaan? Angelique heeft de juiste ingrediënten voor een zen-momentje. Een voetenbad!

4 mantra’s om in beweging te komen

4 mantra’s om in beweging te komen

INZICHT In een periode van ups and downs, heeft Vinod geen tijd om ook nog eens te gaan bewegen. Maar dan gebeurt er iets moois...Nu voelt hij zich fitter en heeft meer energie. En hij weet het zeker: de kunst van bewegen is zijn mindset.

Ja, maak mij lid van de Gesontu famiri. Ik ontvang graag gratis tips, recepten en meer! 

Bedankt voor uw aanmelding! Er is een e-mail naar u verstuurd om uw aanmelding te bevestigen. Kijk ook voor de zekerheid in uw junk mail, om niets te missen!

LET OP
Uw wachtwoord voor het bekijken van de video's is: minagesontu

 

 

 

  • ©COPYRIGHT 2025
  • Contact
  • Disclaimer
  • Algemene voorwaarden