In gesprek met gastheer Henk van Vliet

IN THE SPOTLIGHT - Gesontu Sranang bestaat al twee jaar en is actief om mensen bewust te maken, om goed te eten. Een goed initiatief. Het wordt vanuit Nederland gemonitord, maar de initiatiefneemster is nu in Suriname. We hebben haar uitgenodigd om meer te vertellen over dit geweldige project. Onze gast is Janin Price-Dompig. "We weten allemaal hoe we een salade moeten maken, maar hoe zit het dan met die vegan pom en die saoto en die pastei? Hoe veganize je die? Daarom ben ik Gesontu Sranang gestart, om te laten zien hoe eenvoudig het is om te variëren met fruits en veggies. En dat het heerlijk en gezond is om plant based te eten.”

Sranang fruktu dat mi lobi

VLOG - Wat leuk dat jij meekijkt. Een van de dingen waar ik me altijd het meest op verheug wanneer ik Suriname bezoek: het overheerlijke biologische zongerijpte fruit. Switi manya van Commewijne, watramun op Reeberg, inkopen doen op de markt. De afgelopen jaren vind ik dat 'Surinaams eten'  een beetje een slecht imago heeft gekregen. Te vet, te vlezig, te zoet en bovendien ook vaak bewerkt. Niet zo positief vind ik. Daarom pleit ik in deze vlog voor een vegan friendly Suriname, waarin er bewustwording is voor mens, dier en planeet. Ik ben op een missie om het imago van plantaardig Surinaams eten naar een hoger niveau te tillen. Maar hoe vegan friendly is Suriname eigenlijk? Bekijk nu nu vlog voor het antwoord.

 

Gesontu inkopen op de Kwattamarkt Paramaribo

VLOG - Fawaka Gesonty family? Wat leuk dat jij weer meekijkt naar mijn plant based avonturen in Suriname. Voor mij is de Kwatta markt in Paramaribo echt een plant based dream. Zoveel verse groenten en fruit te vinden op deze woyo. Alles ziet er zo kleurrijk uit. Prachtig gewoon. Het is een outdoor markt met een indoor gevoel doordat hij overdekt is. Superfijn want de zon is echt faya. De markt is geopend op woensdag, vrijdag en zondag. Wist je dat de termen vegetarisch en veganistisch vaak met elkaar verward worden? Wil jij weten hoe ik hier creatief mee omga zonder al teveel moeite? Bekijk dan nu de video. Veel kijkplezier, enjoy! 

Eten zoals de natuur het bedoeld heeft

INTERVIEW - Giovanni Ravenberg (Natuurgenezer en vegan chef Electric Food SU) geeft ons een frisse kijk op 'eten zoals de natuur het bedoeld heeft'. We hebben nog veel te leren als het gaat om healthy food."Mensen zijn fruiteters. Anders had onze Schepper wel gekookt voedsel in bomen gezet. Onze kookgewoontes stammen uit de tijd dat alles op smaak gebracht moest worden. Het maakt niet uit hoe en met wat, en dat kan schadelijk zijn voor onze gezondheid,” aldus Giovanni. Hoe brengen we onze gerechten dan wel op een bewuste manier op smaak? Bekijk nu complete het interview voor het antwoord en leer welke kitchen essentials niet mogen ontbreken in jouw keuken. 

 

Tegenslagen? Ondernemer Vegan Spark gaat gewoon door

INTERVIEW - Het eerste vegan restaurant in Suriname is een feit. Ik ontmoet Giovanni Emmanuels (Vegan Chef en eigenaar Vegan Spark) in zijn restaurant in hartje Paramaribo. Hiermee is Vegan Spark een voorloper op het gebied van vegan ondernemen. Wie met Giovanni aan tafel zit, krijgt een enthousiast verhaal over zijn plant based journey. “Ik ben die hard vegan en ik ga gewoon door ongeacht de omstandigheden. De eerst volgende die een vegan restaurant opent, ik zou zeggen kom maar. Dat laat zien dat we progress maken met veganisme in Suriname. Laten we met z’n allen een community vormen om de vegan awareness te creëren en om veganisme te bombelen naar een ieder.”

Koriander werkt ontgiftend

Ik zeg JA tegen verse koriander en eet het bijna elke dag. In soep, door een salade en in een smoothie. Eigenlijk combineer ik het met alles. Het is mijn smaakverrijker. I love cilantro. Mi lobi koriander. Saya suka ketumbar! Maar dat is niet altijd zo geweest. Ik heb koriander namelijk echt moeten leren eten. In deze video ga ik op zoek naar de gezondheidsvoordelen van het kruid. Waarom de ene koriander heerlijk vindt, en de ander absoluut niet. Ook kom ik erachter of het in de Surinaamse keuken wordt gebruikt. Koriander mag in mijn keuken in ieder geval niet ontbreken.

 

Chefkok London Loy is een open boek

INTERVIEW - Koffietijd, Dance Dance Dance, Suri-Anders, 24Kitchen Foodtruck Challenge en Chefkok Academy 2017. Dat is waar je chefkok London Loy van kent. Maar vraag je jezelf ook af wie hij eigenlijk is, wanneer hij niet de chefkok uithangt? Dan mag je dit exclusieve video interview niet missen! London is een open boek. Hij verklapt hoe hij een succesvolle carrière en het vaderschap combineert. Ook vertelt hij over zijn bitterzoete jeugd. “Liefde overwint. En met name de liefde van mijn moeder,” aldus London Loy.