RBM Media "Gesontu Sranang voor een succesvolle vegan lifestyle"

Janin Price-Dompig is de iniatiefneemster van Gesontu Sranang: een blog met plantaardige recepten en aandacht voor een bewuste levensstijl. Wij zijn ontzettend nieuwsgierig naar haar verhaal, achtergrond en de visie achter Gesontu Sranang. Daarom gingen wij met haar in gesprek.

Hoe ben je op de naam gekomen?
‘Gesontu’ betekent ‘gezond’. ‘Sranang’ betekent ‘Suriname’. Met Surinamers en niet-Surinamers, streef ik naar een Gesontu lifestyle. Maar het is natuurlijk meer dan alleen een doel; het is een liefdevolle reis naar meer bewustzijn van onszelf en elkaar. Verhalen delen, om elkaar te inspireren en te motiveren, dat is waar het om draait bij Gesontu Sranang. Mijn motto: Piki Gesontu, gi yusrefi, fu makandra (Begin gezond, voor jezelf en elkaar).

Hoe ben je op het idee gekomen om Gesontu Sranang op te richten?
Uit onderzoek blijkt dat diabetes en kanker groeiende ziektes zijn onder Surinamers, met dodelijke gevolgen. En het is geen ver-van-mijn-bed-show. Jaarlijks verlies ik een veels te jong familielid door een ziekte. Ik maak me zorgen en vind dat hier verandering in moet komen voor de volgende generaties. Het probleem is ons eetpatroon. We eten dieren. Met andere woorden: we eten cholesterol en leed. Dit heeft een negatief effect op onze gezondheid en onze spirit. Daarom promoot ik een plantaardige levensstijl, waarin ik een bijdrage lever aan de bewustwording van de positieve effecten van een plantaardige levensstijl.

LEES HIER het volledige interview.

Door: Ruben Monkau

Deel dit artikel