Recept: pompoenburger met huisgemaakte mayonaise

RECEPT - Odi mi gudu’s. Ook deze maand is burgerlover Majony Sabrina weer aanwezig op Gesontu Sranang. Ze deelt haar smaakvolle burgerrecepten! Vorige maand liet ze zien hoe ze een smaakvolle kikkererwtenburger maakt. En nu de pompoenburger uit de oven, met huisgemaakte mayonaise!

Voor mijn gevoel doen we veel te weinig met pompoen in de Surinaamse keuken. Ik ken het bijvoorbeeld alleen als bijgerecht bij de roti. Maar we kunnen er zo veel meer mee doen. Daarom deel ik met jullie het recept voor deze OVENheerlijke pompoen burger. Pompoen is één van mijn favoriete groente. De nootachtige aardse tonen met een zoet randje daar hou ik echt van. Om de burger extra knapperig te maken gebruik ik panko. Panko staat ook wel bekend als Chinese broodkruimels. Mocht je geen panko tot je beschikking hebben. Verkruimel dan beschuit voor hetzelfde knapperige effect.

Pompoen bevat ook vitamines zoals B11 en mineralen zoals calcium. Vitamine B11 is belangrijk voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. En voor de zwangere dames onder ons, ook heel belangrijk voor de ontwikkeling van BIB (baby in buik). Calcium is niet alleen goed voor onze botten maar helpt ook nog bij het transport van andere mineralen in het lichaam. Genoeg redenen dus om pompoen te eten. 

Dit heb je nodig voor 4 burgers:
- 400 g flespompoen
- 400 g cannellini bonen of witte bonen
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl gemalen korianderzaad
- ½ tl kaneelpoeder
- ½ tl gemalen chili
- 1 tl knoflookpoeder
- 50 g panko

Maak de burger af met:
- 4 el pompoenpitten
- 2 tomaten
- 4 bruine bollen
- 4 handjes veldsla of een andere sla soort
- Mayonaise

Klik hier en leer hoe je binnen 30 sec. je eigen mayonaise op tafel zet!

Dit keukengereedschap heb je nodig:
- Bakpapier
- Staafmixer of aardappelstamper
- Vergiet
- Grote mengkom
- Medium kom
- Oven

Het recept:

Stap 1 Snijden, malen en mengen (30 min)
Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Snijd de pompoen met schil verticaal door de helft. Verwijder de pitten* uit de pompoen en snijd in plakken van ongeveer 2 cm dik. Verdeel de pompoenplakken over een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met wat zout en rooster ca. 20 min. in de oven. Doordat de pompoen zacht wordt in de oven kan je die straks heel makkelijk uitlepelen.

Doe ondertussen de bonen in een vergiet, spoel af onder koud stromend water en laat goed uitlekken.

Neem de pompoen uit de oven en laat 10 min. afkoelen op een plat bord. Lepel nu het vruchtvlees van de schil en doe het in een grote kom. Voeg de bonen en alle kruiden toe en pureer grof met een staafmixer. Meng de panko erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout. 

In deze burger gebruik ik het liefst gedroogde kruiden omdat het mijn smaakbeleving naar een hoger niveau tilt. De smaak van gedroogde kruiden is vele malen sterker dan verse kruiden. Ik voeg ze toe in het kookproces zodat de smaak de tijd heeft om los te komen en te mengen met de pompoen. Voeg ik ze te laat toe, dan vind ik het een houtachtige smaak krijgen. En dat wil ik niet.

Stap 2 Burger de oven in! (25 min)
Verdeel het mengsel in 4 gelijke hoopjes met vochtige handen. Verdeel over de bakplaat en bestrooi met 2 eetlepels pompoenpitten. Bak in de oven in ca. 25 min. goudbruin en gaar. Keer ze halverwege om.

Stap 4 Burger finishing touch
Snijd de tomaten in plakjes. Snijd de broodjes in zijn geheel open. Bedek beide binnenkanten met een laagje mayonaise. Neem de burgers uit de oven en beleg de broodjes achtereenvolgens met wat saus, veldsla, een burger en plakjes tomaat. Sprenkel er nog wat pompoenpitten overheen. En voor de mayo liefhebbers zoals ik, aftoppen met nog laag saus. Het eindresultaat, overheerlijke en kleurrijke pompoenburgers.

*Extra tip: Gooi de pompoenpitten niet weg. Je kan ze roosteren of gewoon laten drogen. Verwijder zo goed als mogelijk alle draadjes rondom de pitten. Was de pitten niet. Als je ze wast, verwijder je veel van de smaak. Spreid de pitten goed uit op een droge schone keukenhanddoek. Belangrijk: gebruik geen keukenpapier, omdat de zaadjes vast gaan kleven aan het papier. Laat de pitten 2 dagen drogen op kamertemperatuur. Heerlijk in de soep, salade of als snack.  

Majony Sabrina (Nederland, ‘85) zat als 3-jarig meisje óp de keukentafel te kijken hoe haar oma roti’s maakte. Natuurlijk moest ze ook per se roti rollen zoals oma. Ze begon dan al met koken als tiener. Tegenwoordig heeft ze haar eigen onderneming ‘Kitchen Business’. Hierbij combineert ze haar liefde voor het maatschappelijk werk en haar passie voor koken door kookactiviteiten aan te bieden bij diverse instellingen binnen de verslavingszorg. Momenteel is ze op ontdekkingsreis in de wereld van plant-based voeding. 

 

 

 

Deel dit artikel