5 dingen die je moet weten voordat je vegan gaat

Voor welk voordeel je het ook doet, een vegan lifestyle lijkt je wel wat. Meer gezonde bruine bonen, dagu blad en boulange op je bord, maar je weet niet zo goed waar te beginnen? Dan ben je bij Gesontu Sranang aan het juiste adres. Hier leer je in 5 stappen om groentes en fruit de hoofdrol te geven, bij iedere maaltijd! Succes gegarandeerd. Let’s do this! 

1. Kies stap voor stap
Onthoud dat het tijd kost om voorgoed af te rekenen met vlees eten. Vooral wanneer je gewend bent om het drie keer per dag op je bord te hebben. Daarom raad ik je aan om stap voor stap keuzes maken. Dit is de manier waarop je het niet fout kan doen, want het is te oefenen. En juist met vallen en opstaan is het eenvoudiger om meer groentes en fruit te eten. 

In één keer stoppen met dierlijke producten, koste wat kost, daar geloof ik niet in. Vroeg of laat komt er altijd een moment dat je in de verleiding komt. En op zulke momenten is het makkelijker om weer terug te vallen in een oud eetpatroon. Daarom help ik jou om stap voor stap voorgoed af te rekenen met dierlijke producten. Ben je er klaar voor?

2. Pas je standaard boodschappenlijstje aan
Schrappen en toevoegen zijn de sleutelwoorden. Door het schrappen van dierlijke producten en het toevoegen van groentes en peulvruchten, zorg je er automatisch voor dat je met minder vlees en vis thuiskomt dan normaal.

Ben je bijvoorbeeld gewend om altijd zoutvlees te kopen? Schrap dit dan van je lijst en vervang het voor kikkererwten of linzen. Loop eens door de toko en leg groentes en fruit in je winkelmandje die je anders nooit zou kiezen. Laat je inspireren bij de groente afdeling en pak antroewa, tayerblad, bleekselderij, courgette,  aardpeer, knolselderij, pompoen, zoete aardappel en kruiden die je nog nooit hebt gebruikt (bijvoorbeeld dille, koriander, ras el hanout, komijnzaadjes of kurkuma) en ga het avontuur aan. Je merkt dat er een wereld voor je open gaat, en dat je gevarieerder gaat eten dan ooit tevoren. Neem de tijd om alles uit te proberen totdat je weet welke ingrediënten je het lekkerst vindt. 

Door het toevoegen van fruit en groentes, zorg je ervoor dat je automatisch met minder vlees en vis thuiskomt dan normaal.

3. Veganize je eigen recepten
Nu je meer groenten en fruit in huis hebt, is het tijd om je recepten te veganizen. Dit betekent dat je de dierlijke producten uit je recepten haalt, en groentes en fruit toevoegt. Het is de bedoeling dat je je recepten 100 procent plantaardig maakt. Daag jezelf uit en maak een nieuw vegan recept. Natuurlijk hoef je het  niet allemaal zelf te doen; op Google en Youtube worden er genoeg vegan recepten gedeeld. Maak het jezelf gemakkelijk en maak hier gebruik van. 

Voorbeeld:
Ik hou van BB met R! Ik laat het zoutvlees en de kip weg en voeg champignon en prei. Ook eet ik er een frisse salade van tomaat en komkommer bij.  En gebakken banaan om het helemaal af te maken. Nu is mijn BB met R geveganized. 

Nasi is ook mijn favoriet. In plaats van de trassi gebruik ik ketjap en gember om de aleisi op smaak te brengen. Ei laat ik achterwege. In plaats daarvan kies ik voor doperwten en taugé door de nasi. Ook eet ik er cassavekroepoek in plaats van gewone kroepoek bij, omdat daar garnalenpasta in zit. 

Extra tip: 
Train je mind door je te focussen op datgene wat je WEL kan eten en niet op wat je wil laten staan. Het mooie hieraan is dat wanneer je meer groentes toevoegt aan je maaltijd, je automatisch stapsgewijs geen vlees of vis meer nodig hebt. De kunst is smaak, kleur en voedingsstoffen zo te combineren dat elke maaltijd een voldaan gevoel geeft. Varieer eindeloos met bonen, linzen, gele pesi, groentes, noten, cassave en banaan. Houd het simpel en vooral smakelijk.

Nu direct al wat inspiratie nodig? Dan staan er twee Gesontu recepten voor je klaar: de kikkererwtensalade en de pom. Dat wordt genieten! 

4. Geef groenten en fruit de hoofdrol
De meeste van ons zijn opgegroeid met vlees. De smaak is ons bekend en de structuur voelt vertrouwd. Maar als je vegan wordt, denk dan niet dat je vlees, vis of zuivel moet vervangen met ‘nep’ producten en vleesvervangers. Nepvlees van bijvoorbeeld soja smaakt niet als echt vlees, dus als je je daarop focust valt het eten altijd tegen. Natuurlijk is een vegan burger lekker, maar eet dan niet eentje die van bewerkte soja is gemaakt, maar een van verse pompoen. 

Geef bij iedere maaltijd groentes en fruit de hoofdrol. Kies bij het avondeten in plaats van één groente, voor twee of drie van je favoriete groentes. Daarna bedenk je welke koolhydraten (rijst, aardappel, cassave) je hier lekker bij vindt smaken. Zo werk je stap voor stap het vlees uit je eten. 

Ik eet het liefst groentes en fruit omdat het super Gesontu is. Zijn gerijpt in de aarde, zon en zijn gevoed door de regen. Dus ze zitten bomvol levensenergie. Ik vul zelf 70 procent van mijn bord met groenten (het liefst rauw) en de overige 30 procent vul ik aan met granen (boekweit, spelt, couscous, bulgur, quinoa, rijst, aardappel of pasta) en peulvruchten plus heel veel verse kruiden. Dat is all I need en zo zet ik een switi maaltijd op tafel. 

Ga creatief om met wat je wel en niet mag eten. Er zijn genoeg veganistische kookboeken en gerechten online te vinden. Ook hier bij Gesontu Sranang natuurlijk. Probeer eens de knapperige kikkererwtensalade, de pompoenburger of de veganistische pom

Extra tip:
Kies bijvoorbeeld om eerst te stoppen met vlees en vis eten. Voeg tegelijkertijd meer bruine bonen, tempeh, witte bonen, kikkererwten, linzen, gebakken banaan en cassave toe aan je maaltijd. Wanneer je dit een paar weken hebt gedaan kies je voor een volgende stap: het deleten van dierlijke bijproducten zoals kaas, trassi, melk en yoghurt. 

Geef bij iedere maaltijd groentes en fruit de hoofdrol

5. Onderwijs jezelf
Deze stap vraagt om een open en nieuwsgierige blik naar jezelf. Je creëert bewustwording rondom je eetgedrag, zodat je verdere stappen kunt zetten om je doelen te bereiken. Je leert dieren niet te zien als producten en ingrediënten, maar als voelende wezens die niet als dingen behandeld moeten worden. Of het nu voor een sparerib, een glas melk, shampoo of een leren tas is. Ben je klaar voor deze mind-set? 

Ik vind The Invisible Vegan en What the Health leerzame documentaires om mee te starten.  Het geeft je antwoord op de vragen: ‘waarom wordt er in onze cultuur vlees gegeten?’ en ‘wat zijn de redenen om plantaardig te eten?’ Dominion of Earthling als je je afvraagt of er nou echt wel zoveel dierenleed is. Daarnaast zijn The Happy Vegan en Medical Medium inspirerende boeken om mee te starten. Ook zijn er diverse (Surinaams) veganistische kookboeken en online communities om met andere veganisten in contact te komen. Blaka Online biijvoorbeeld, deelt een vegan lifestyle vanuit de Afrikaanse filosofie, waar er aandacht is voor holistisch welzijn. 

Voordelen van zelfonderwijs:
- Je visie op je levensstijl beter verwoorden als je de zoveelste vraag over je Gesontu lifestyle naar je hoofd geslingerd krijgt 
- Geeft extra motivatie waardoor je het makkelijker volhoudt
- Je omgeving inspireren als ze vragen om tips naar een vegan lifestyle
- Je leert je hart openen voor informatie

Na wan hiep hiep hiep. Gefeliciteerd!! Jij hebt de eerste stappen gezet in een vegan lifestyle. Heb je dingen waar je tegen aanloopt? Laat het me dan weten in onderstaande commentbox en ik zal hierop antwoorden. 

Deel dit artikel