Stap 1.1: Ontdek je eetgedrag

Gefeliciteerd!! Jij bent klaar voor de aller aller allereerste stap! Deze stap is het vervolg op de warming up 1, 2 en 3. Heb jij de warming up video’s al gezien? Hierin worden een aantal nuttige dingen gezegd, zodat jij deze stap tot een succes kan maken. Mocht je ze nog niet gezien hebben, klik dan hier.

Okay, nu gaan we echt van start. Jij wil je ongezonde snack gewoonte doorbreken. Daarom ga je deze week aan de slag met drie sub-stappen. Namelijk het beschrijven van je doelstellingen, het bijhouden van een eetdagboek en het uitspreken van je affirmaties. Het zijn eenvoudige stappen, het is alleen even een kwestie van doen. Je kan het!

Wat heb je nodig?
Een notitieboek met ruime pagina’s. Op deze manier kan jij er comfortabel in schrijven.

Wat is het doel van deze stap?
Inzicht verkrijgen in diepgewortelde eetpatronen.

Sub-stap 1: Beschrijf je doelstellingen
Sla nu de eerste pagina van je eetdagboek open. Hier schrijf je jouw doelstelling op. Dus waarom wil jij je ongezonde eetpatroon doorbreken? Wat is je wens? Het mogen ook meerdere doelstellingen zijn. Wij adviseren je om minimaal één tot maximaal vijf doelstellingen op te schrijven. Op deze manier blijft het overzichtelijk. Mocht je het nog niet meteen weten. Dat is niet erg. Geef jezelf vandaag de tijd om erover na te denken. Het helpt om je ogen te sluiten en je af te vragen: Wat is mijn wens in het leven? Waarom wil ik afrekenen met mijn onverantwoorde snackgedrag?

Tip: Je schrijft je doelstelling op in de tegenwoordige tijd. Net alsof je je doel al gehaald hebt. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil elke ochtend met een lach op mijn gezicht opstaan’ wordt dan ‘Ik sta elke ochtend op met een lach op mijn gezicht’. Een ander voorbeeld: ‘Mijn wens is om de smaak van gezonde snacks te waarderen’ wordt dan ‘Ik waardeer de smaak van gezonde snacks’.

Extra tip: Daarnaast is het belangrijk om je doelstelling positief te formuleren. Zorg ervoor dat als je het woordje ‘niet’ hebt gebruikt in je doel, je je doel anders formuleert waardoor dat woordje wegvalt. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben ’s morgens niet meer chagrijnig’ wordt dan ‘Ik ben elke ochtend vrolijk’. Een ander voorbeeld: ‘Ik vind de smaak van gezonde snacks niet meer saai’ wordt dan ‘Ik vind de smaak van gezonde snacks heerlijk’.

We noemen deze manier van doelstellingen opschrijven een affirmatie. Een affirmatie is een korte, krachtige en positieve zin die je tegen jezelf zegt als een soort mantra. Als je het op deze manier opschrijft geef je je doelstelling al plaats in jouw universum. Het is de manier om je zelfvertrouwen, gedachten, je zelfbeeld en gezondheid te beïnvloeden.

Nog meer voorbeelden van affirmaties zijn: Ik heb zelfvertrouwen. Ik heb een voedzaam eetpatroon. Ik sta elke ochtend op met een lach op mijn gezicht. Ik ben een goed voorbeeld voor mijn kinderen. Ik zie er jong en gezond uit en zo voel ik me ook. Ik pas in mijn blouse die ik vorig jaar heb gekocht. Ik zit strak in mijn vel en voel me heerlijk. Ik ben gelukkig. Ik ga met plezier naar mijn werk. Enzovoort. 

Sub-stap 2: Start met je eetdagboek
De volgende stap is om een duidelijk beeld te krijgen van je eetgedrag. En het belangrijkste: hoe je je voelt op het moment dat je iets eet. Dit doe je door het bijhouden van een eetdagboek. Het is een super effectieve manier om daar achter te komen. Het zorgt er namelijk voor dat je bewust wordt van je emoties en gevoelens, en de gevolgen daarvan.

Sla nu de volgende pagina’s van je notitieboek open. Zorg ervoor dat je twee pagina’s naast elkaar hebt voor extra ruimte. Want nu komt het belangrijkste: de details die je moet opnemen in je eetdagboek. Hieronder de opsomming:

- De dag
- De datum
- Het tijdstip
- De locatie. Dit is waar je je bevindt.
- Hoeveel ‘honger’ had je. Beschrijf dit in het schaal van 1 (laag) tot 10 (hoog).
- Wat eet ik? Wees hier eerlijk in. Dus schrijf alles op wat je eet.
- Hoeveel eet ik? Hier kan je bijvoorbeeld de grootte, volume, gewicht en het aantal opschrijven.
- Met wie eet ik? Alleen of samen met anderen.
- Wat deed ik? Televisie kijken, computeren, lezen, in de auto, enzovoort.
- Hoe voel ik me? Beschrijf hier je emoties en gevoelens op het moment van het eten.
- Waarom voel ik me zo? Belangrijk is ook om te beschrijven waarom je je zo voelt. Is er bijvoorbeeld iets vervelends gebeurt? Of juist niet? Om een paar andere redenen te noemen: verveling, stress, jezelf belonen, enzovoort.

Tip: Schrijf de opsomming in kolommen van links naar rechts. Zo krijg je binnenkort een mooi overzicht en kan je een patroon ontdekken.

Extra tip: Daag jezelf uit en hou het eetdagboek minimaal twee weken consequent bij. Op deze manier is het representatief voor je eetgedrag. Zo wordt je jezelf bewust van het feit dat je onnodig naar eten grijpt als er bijvoorbeeld iets misgaat in je leven. Of om wat door reden dan ook. En dit is de eerste stap naar het doorbreken van je eetpatroon.

Neem het boekje mee naar je werk, leg hem naast je bed, enzovoorts. 

Sub-stap 3: Spreek je affirmatie uit
Spreek je affirmatie de komende twee weken elke dag uit. Dit mag hard op of in je hoofd. Je kan het overal doen. En ook zo vaak je wil. Wanneer je in de auto zit, in de trein, in bed ligt, aan het koken bent. Het is jouw korte positieve zinnetje die je tegen jezelf als een soort mantra zegt. Let goed op wat er met je lichaam gebeurt als je de affirmaties uitspreekt. Misschien voel je weerstand, omdat je er nog niet helemaal in gelooft. Doe het dan gewoon nog eens; herhaling werkt op het onderbewuste als een effectieve reclamecampagne. Misschien raak je ontroerd omdat je ineens beseft hoe waar het is. Je zal merken dat je je gaat bewegen richting je doel.

Je bevindt je nu op de Stap 1 pagina. Hieronder de pagina's die ook bij het stappenplan horen:
- Klik 
hier om terug te gaan naar het overzicht
- Klik 
hier voor warming up 1: Neem voorgoed afscheid van ongezond snack gedrag
- Klik 
hier voor warming up 2: Deze dingen moet jij weten voordat we van start gaan
- Klik
hier voor warming up 3: Janin vertelt waarom zij wilde stoppen met ongezond snacken

 

Deel dit artikel