Stap 3.2: Minder je snack momenten met 50%

We zien heel vaak om ons heen dat mensen hun eetgedrag onderdrukken. In één keer stoppen bijvoorbeeld met ongezond eten, koste wat het kost, daar geloven wij niet in. Wij vinden ‘onderdrukking’ een ineffectieve manier om controle over je eetgedrag te krijgen. Vroeg of laat komt er altijd een moment dat het lichaam of de geest tegengas geeft. En op zulke momenten is het makkelijk om weer terug te vallen in een ongezond eetpatroon. Daarom helpen wij jou om juist stap voor stap je eetpatroon te verbeteren. Om te beginnen leer jij om je ongezonde snackmomenten af te bouwen met 50%. Iedereen doet deze stap op zijn eigen niveau. Het is de manier waarop je het niet fout kan doen, want het is te oefenen. En juist met vallen en opstaan is het makkelijker om er een levensstijl van te maken. Het vraagt om een open en nieuwsgierige blik naar jezelf. Zo ontdek je wat er speelt. Je creëert bewustwording rondom je eetgedrag, zodat je verdere stappen kunt zetten om je doelen te bereiken.

Belangrijke en onbelangrijke triggers – kolommen
In de vorige stappen heb je een triggerlijst gemaakt. Pak die er even bij. Deel vervolgens die lijst in twee gelijke kolommen. De linker kolom bevat triggers waarop jij het belangrijk vindt om ongezond te snacken. De rechterkolom bevat onbelangrijke triggers.

Laten we het even verduidelijken met een voorbeeld. Stel dat jij 6 triggers hebt: traktaties op werk, uit eten met vriendinnen, verveling thuis op de bank, onverwerkte gevoelens, en wanneer je geen zin hebt om te koken, in de auto. Dan heb jij 3 ‘belangrijke’ triggers en 3 ‘onbelangrijke’ triggers. 

Planning in affirmaties – belangrijke triggers
De ‘belangrijke’ triggers mag je in deze stap behouden, omdat deze waarschijnlijk de moeilijkste momenten zijn om er vanaf te komen. Dat klinkt misschien tegenstrijdig. Want hoe kan je én blijven snacken én je snackmomenten verminderen met 50%?

De oplossing is heel eenvoudig; plan je snackmomenten in. Zo weet je precies waar je aan toe bent, wat je kan verwachten en is het ook makkelijker om NEE te zeggen tegen je ongezonde snacks. Om jezelf op de goede weg te helpen schrijf je de planning op in een affirmatie. Een affirmatie is een korte, krachtige en positieve zin die je tegen jezelf zegt als een soort mantra. Als je het op deze manier opschrijft geef je je doelstelling al plaats in jouw universum. Het is de manier om je zelfvertrouwen, gedachten, je zelfbeeld en gezondheid te beïnvloeden.

Onderstaande voorbeelden laten zien hoe je stap voor stap het ongezonde snacken afbouwt. Je doet het op je eigen niveau en waar jij je comfortabel bij voelt. Geef je jezelf de tijd om te wennen aan de nieuwe mindset. En dan is succes gegarandeerd.

Traktaties
Dus stel dat jouw belangrijke triggers is: taart traktaties op werk. Wanneer je collega trakteert, dan sta je jezelf toe om mee te eten. Je spreekt met jezelf af dat je de rest van de dag niet meer ongezond snackt.  

Voorbeeld affirmatie: Ik kies voor maximaal één zoete snack per dag. Ik heb altijd een gezonde snack binnen handbereik op mijn werkplek. Ik ga elke dag met zin naar mijn werk. Ik ben gelukkig.

Uit eten
Je vindt het belangrijk om ‘s avonds tijdens het uit eten een toetje te nemen. Spreek dan met jezelf af dat dat mag. Je geeft dit toetje dus voorrang, op alle andere overige ongezonde snacks. Wanneer je dit afspreekt is het ook makkelijker om bijvoorbeeld overdag NEE te zeggen tegen een traktatie van een collega, omdat je weet dat je ’s avonds uit eten gaat. In plaats van een taart traktatie neem je dan een stuk fruit. Op deze manier is het makkelijk om je ongezonde snackmomenten te halveren. En ja, het is zelfs leuk!

Voorbeeld affirmatie: Ik kies voor maximaal één zoete snack per dag. Ik sla traktaties af. Wanneer er wordt getrakteerd dan pak ik een gezonde snack uit mijn tas. Ik voel me zelfverzekerd. Ik ben dankbaar voor mijn vrienden.

Verveling
Als juist verveling thuis op de bank je belangrijkste trigger is, dan hou je die ook. Je staat jezelf toe om ongezond te snacken uit verveling. Belangrijk is dat je dan wel bijvoorbeeld NEE zegt tegen de traktatie op werk. Ook het ongezonde toetje sla je over, en neem je neem je bijvoorbeeld thee zonder suiker, een dadel, of een gezonde snacks uit je top 3.

Voorbeeld affirmatie: Ik kies voor maximaal één koekje bij het kijken naar mijn favoriete serie. Voor de rest kies ik voor een gezonde snack. Ik geniet van mijn thee zonder suiker. Ik kies voor maximaal één zoete snack per dag. Ik sla traktaties af. Wanneer er wordt getrakteerd pak ik een gezonde snack uit mijn tas. Ik voel me zelfverzekerd.

Tip: Vind je het nog moeilijk om NEE te zeggen tegen ongezonde snacks? Vraag jezelf dan af: Is dit echt wat ik nodig heb op dit moment? Wat heb ik nodig om nee te zeggen tegen het stukje taart? Kan ik kiezen voor een gezonde snack? Je zal merken dat wanneer je dit doet, het veel makkelijker is om een volgende keer NEE te zeggen. 

Je bevindt je nu op pagine 3.2 van het stappenplan. Ga snel naar stap 3.3 en leer wat je kan doen met je ‘onbelangrijke’ triggers. Klik hier voor het complete overzicht. 

 

Deel dit artikel