Stap 4: creëer een sociaal vangnet

Welkom bij stap 4. Leuk dat je er weer bent! Heb je je eetgedrag onderzocht? Heb je je snackmomenten verminderd met 50%? En heb je je snackmomenten vervangen voor een activiteit? Goed zo! Je bent op weg om je ongezonde snackmomenten te doorbreken! Heb jij dit nog niet gedaan? Lees dan hier stap 3 nog een keer als opfrissing.

Sub- stap 1: Herschrijf je affirmaties
In stap 1 heb je één tot vijf affirmaties opgeschreven. Het mooie aan een affirmatie is dat er geen goed of fout is. Er is altijd ruimte voor verbetering en je mag ze altijd aanpassen. Dat is precies wat we nu gaan doen.

Dus lees je affirmaties nog eens goed door. Kloppen deze nog? Vraag jezelf nog een keer af waarom wil jij je ongezonde eetpatroon doorbreken? Wat is je wens? Kijk naar de volgende belangrijke gebieden in je leven: liefde, vriendschap, spiritualiteit, creativiteit, financiën, energie, werk en seksualiteit. Het helpt om je ogen te sluiten en je af te vragen: Wat is mijn wens in het leven? Waarom wil ik afrekenen met mijn onverantwoorde snackgedrag? Hoe geef ik uiting aan de liefde? Is er plek in mijn leven voor bezinning? Wat loopt er niet lekker? En waar wil ik juist meer van?

Nadat je antwoord hebt gegeven op deze vragen, herschrijf dan je affirmaties waar nodig is. Je kan ook aanscherpen, schrappen, of misschien voeg je er zelfs eentje toe. Heb je hulp nodig bij het positief formuleren van je affirmaties? Lees dan hieronder in de commentboxen hoe je dat kan doen.

Sub-stap 2: Wees je bewust van positiviteit
Nu je de affirmaties hebt, is het fijn om mensen om je te hebben die je daarbij steunen. Een positieve omgeving loont. Waarom? Omdat het je op de benen houdt in moeilijke tijden. Het geeft je vertrouwen in de toekomst. Daarom is investeren in een sociaal netwerk belangrijk. Tegelijkertijd is het van belang om bewust te zijn van negativiteit in je omgeving. Ook is het belangrijk om bewust te zijn van je eigen gedrag. Zodat je in staat bent om het negatieve te veranderen in het positieve.

Positief versus negatief
Het is niet voor iedereen even makkelijk om zich te omringen met positiviteit. Positieve vrienden bijvoorbeeld, gillen, springen, dansen als jij een succes hebt behaald. Het liefst komen ze overenthousiast naar je toe om het te vieren. Echte vrienden houden van je zoals je bent, zij vinden het prima als je een andere mening hebt.  

Tegelijkertijd zullen er ook mensen in je omgeving zijn die alleen maar kritiek hebben op hetgeen waar je mee bezig bent. Je merkt dat je hierdoor gedemotiveerd raakt. Dan kunnen mensen op social media zijn, collega’s of familieleden. Ze reageren benauwend, vaak zijn ze stiekem jaloers en gunnen ze het je eigenlijk niet. Vrienden die proberen controle over jou te krijgen en proberen je bijvoorbeeld een mening aan te praten, hebben vaak een negatieve invloed op het behalen van je doelstellingen. Deze vrienden zijn niet per se negatief van zichzelf, het betekent alleen dat ze een negatieve invloed op jou hebben.

Zes dingen die jij nodig hebt
De actie die jij nu gaat ondernemen is: wees je bewust van positiviteit. Schrijf in je dagboek zes activiteiten op wat jij nodig hebt van je vrienden om je doelen te behalen. Dit kan bijvoorbeeld zijn: een luisterend oor, twee keren in de week een strandwandeling maken, eens in de week samen naar de bios gaan, samen gezond eten, samen koken, dat je vastgehouden wil worden, dat je gezelschap wil, etc.

Drie positieve zielen
Vraag jezelf af: Wie maakt mij blij? Wie geeft mij een goed gevoel? Wie inspireert mij? Wie geeft mij energie? Bij wie kan ik 100% mezelf zijn? Wie pakt iedere uitdaging aan? Wie leert van fouten? Wie verandert een uitdaging tot iets succesvols? 

Schrijf in je dagboek drie mensen uit je omgeving die jou stimuleren om gezonde keuzes te maken. Dat kan je moeder zijn, je oom, een collega, iemand van de sportschool, een vriendin, etc.  Neem contact op met deze mensen. We adviseren je om ze te bellen, met ze af te afspreken, te Skypen, etc. Op deze manier kunnen jullie elkaar horen of zien. Het maakt de communicatie persoonlijker en duidelijk. Dus niet Whatsappen, mailen of sms-en.

Vertel dat je bezig bent met het veranderen van je levensstijl. Vraag of ze je daarbij willen helpen, door bijvoorbeeld een luisterend oor te zijn als het wat moeilijker met je gaat. Je bent natuurlijk vrij om het te vertellen hoe je wilt, maar hieronder nog even een richtlijn om je een duwtje in de goede richting te geven: “De komende paar minuten wil ik je wat vertellen. Ik zou het fijn vinden wanneer je me helemaal laat uitpraten (wacht op toestemming). Ik ben bezig met het veranderen van mijn levensstijl. Ik ben begonnen met het afrekenen van mijn ongezonde snackgewoontes. Mijn doelen zijn (hier noem je dan je affirmaties). Ik kan dit niet alleen. Ik heb jou hulp nodig. Ik heb dit nodig… (hier noem je dan je drie van de zes activiteiten). Bedankt voor het luisteren, dat doet me echt goed. Hoe denk jij erover?”

Wij geloven dat dit een hele belangrijke stap is. Want vragen om hulp, helpt je om je doelen te behalen. Door je kwetsbaar op te stellen en vraagt vanuit liefde, merk je dat de ander het waardeert dat jij hem/haar in vertrouwen neemt. Misschien motiveer je de ander zelfs om ook zijn/haar dromen waar te maken.

Heel veel succes, kracht en vooral plezier in het doorbreken van jouw eetpatroon. We zien graag weer leuke reacties tegemoet. Zijn er dingen waar je niet uitkomt? Of heb jij tips voor alle deelnemers? Plaats dat dan in de commentboxen.

Je bevindt je nu op de pagina van stap 4 van het stappenplan.
Klik
hier voor stap 5. 
Klik
hier om terug te gaan naar het complete overzicht. 

Deel dit artikel