Recept: Pompoensoep met sereh en appel

Is er iets heerlijkers dan een smaakvolle soep? Deze home-made pompoensoep met sereh en appel is eenvoudig om te bereiden. Zelfs wanneer je twee linkerhanden hebt, wordt het een succes. Echt waar!

Maak de soep naar je eigen smaak door te variëren met kruiden en toppings

OP SMAAK BRENGEN
Er zijn tal van variaties op een pompoensoep, maar mijn favoriet is die met sereh en appel. De frisse smaak van de sereh en het zoete van de appel maken het voor mij helemaal compleet. En als topping sprenkel ik er nog een beetje fijngesneden koriander overheen. Zo lekker! Probeer het zelf maar.

Zelf maak ik geen gebruik van bouillonblokjes voor deze soep, omdat ik de pompoen zelf al heel smaakvol vind. Maar mocht je wel een blokje erin willen doen, gewoon doen.Onthoud dat er geen goed of fout is in het recept. Je bent vrij om de pompoensoep helemaal naar eigen smaak te maken, door te variëren met kruiden en toppings.

DIT HEB JE NODIG VOOR 6 GROTE KOMMEN SOEP
- 2 medium pompoenen (ongeveer 2,5 kg)
- 2 grote uien geschild en doormidden gesneden
- 4 teentjes knoflook
- 2 tomaten doormidden gesneden
- 2 sereh doormidden geknakt
- 1 (Elstar) appel in vier stukken gesneden en klokhuis verwijderd
- ½ sinaasappel
- ongeveer 1 liter water
- verse (chili) peper gesneden
- koriander fijngesneden (of een ander kruid naar keuze)
- zwarte peper
- (Himalaya pink) zout
- (druivenpit) olie
- verder heb je nodig een grote soeppan
- en een staafmixer

ZO MAAK JE HET
1) Halveer de pompoen. Schil en verwijder de pitten. Snijd de pompoen in gelijke stukjes.

2) Doe olie in de pan en bak de uien, knoflook, tomaat en sereh.

3) Voeg dan de stukken pompoen toe en bak 5 minuten mee. Roer alles halverwege goed door elkaar. Voeg ook een scheutje olie of water toe zodat het niet aanbakt.

4) Giet dan water toe totdat de pompoen bijna helemaal onder water is. Laat alle ingrediënten ongeveer 10 minuten op halfhoog vuur koken.

5) Voeg daarna de appel toe. Roer alles goed door elkaar en laat nog eens 15 minuten gaar en zacht koken, op halfhoog/laag vuur.

Belangrijk: verwijder de sereh voordat je pureert. Want de stengels kunnen nog vrij hard zijn en dan krijg je van die harde stukjes gras in je soep. Dat wil je vermijden.

6) Pureer de soep glad met een staafmixer.

7) Voeg het sap van de halve sinaasappel toe en breng de pompoensoep verder op smaak met peper en zout.

8) Verdeel de pompoensoep over de kommen en garneer met koriander. Ben je een liefhebber van spicy? Strooi er dan nog een peper overheen en serveer de soep meteen.

Nyan switi en Gesontu

Deel dit artikel