INZICHT - In een periode van ups and downs, heeft Vinod geen tijd en energie om ook nog eens te gaan bewegen. Maar dan gebeurt er iets moois…Hij voelt zich nu fitter en heeft meer energie. En hij weet het zeker: de kunst van bewegen is zijn mindset.
Een echtscheiding, het opknappen van een nieuwe woning en werken. Ondertussen ging het dagelijkse leven gewoon door. Ik nam teveel op mijn schouders en op een gegeven moment herkende ik mezelf niet meer. Ik zakte weg. En dat ging zo diep dat ik er bijna niet meer uitkwam. Ik had geen tijd en energie om ook nog eens te gaan bewegen. Een flinke tegenslag in mijn leven, want ik hou juist van bewegen. Maar toen gebeurde er iets moois. Ik realiseerde dat ik mijn mindset moest veranderen, anders zou er niets gebeuren. Ik ben weer begonnen met bewegen. Ik voel me veel gelukkiger, ik slaap beter en ben niet meer oververmoeid. Ik heb gegoogled hoe het kan dat beweging een positief effect heeft. Het blijkt dus dat we tijdens het bewegen endorfine aanmaken, een gelukshormoon. Hoe meer gelukshormonen hoe minder kans op stress. Tegelijkertijd bevordert het de nachtrust en bestrijdt vermoeidheid. Het gevolg? Een goed humeur. We worden fitter en zitten beter in ons vel. We voelen ons zelfverzekerder en hebben zoveel energie. Dat brengt ons tot betere prestaties. In mijn geval dus het omgaan met mijn emoties, zonder dat mijn werk en mijn dagelijkse leven eronder leiden. Nu ik dit heb ondervonden weet ik het zeker, de kunst van bewegen is mijn mindset. En die bestaat uit vier mantra’s:
1 IK HEB BESEF VAN MIJN LICHAAM
Ik hoor wel eens om mij heen waarom mensen niet bewegen: het is voor jongeren, geen tijd, er staat een auto voor mijn deur, te duur, geen zin, te moe na een lange werkdag, ik heb vorige week nog gesport, ik ga morgen sporten, hekel aan sporten, het regent, veel te lekker weer, ik vind mezelf te lelijk om te sporten, ik hoef niet te sporten want ik ben slank, ik hoef niet af te vallen. Heel herkenbaar voor mij. Vooral wanneer ik tegenslagen in het leven ervaar, laat ik het bewegen links liggen. Maar ik voel me er dan niet beter door. Sterker nog, ik voel me dan suf en energieloos. Zo wil ik me niet meer voelen. Ik besef dat mijn lichaam niet gemaakt is om urenlang te zitten, te staan, te hangen of te liggen. Toch wordt mijn levensstijl hierdoor gekenmerkt. Zitten in de trein of auto naar het werk, zitten achter mijn bureau, zitten op weg naar huis en ’s avonds zitten op de bank. Maar dan bedenk ik me: een stoel is ontworpen voor het mensenlichaam. Maar dat betekent niet dat het mensenlichaam is ontworpen voor de stoel!
2 IK ZET MIJN BELEMMERINGEN OPZIJ
Waarom beweeg ik niet? Welke redenen vertel ik mezelf om goed te praten dat ik veel te weinig beweging krijg? Waarom? Is dat echt waar? Of is het een smoesje? Na het beantwoorden van deze vragen, vraag ik mezelf af hoe ik daar verandering in kan brengen. Waarom ik wél wil bewegen? Is dat voor meer energie? Meer conditie? Of omdat ik me zelfverzekerder wil voelen?
In beweging in de Ardennen. Vinod is geen vechtersbaas, maar af en toe stoten en trappen met zijn vrienden vindt hij leuk.
3 IK BEN EERLIJK TEGEN MEZELF
Mijn belemmeringen opzij zetten, kan ik alleen wanneer ik eerlijk ben tegen mezelf. Dit doe ik door naar mijn lichaam te luisteren. Ik geloof dat mijn lichaam aangeeft wat ik moet doen. Wanneer ik op een gegeven moment suf wordt, betekent het dat ik meer groentes en fruit moet eten, meer water moet drinken en meer moet bewegen. Ik denk maar zo: als ik geen tijd heb om te bewegen dan moet ik tijd hebben om ziek te zijn.
4 IK PAK IEDER MOMENT AAN OM IN BEWEGING TE KOMEN
Ik zeg expliciet beweging, in plaats van sport. Want beweging kan ik overal vandaan halen. Ik denk niet meteen aan bootcamps, sportscholen, hardlopen, of de marathon lopen. Nee. Ik focus me meer op bewegen in mijn dagelijkse leven. Wandelen tijdens de lunch break, tuinieren en dansen. Ik vind het heerlijk om te wandelen bij mij op de dijk. En met een woning van drie etages, heb aardig wat schoon te maken, dus bewegen doe ik sowieso.
5 IK BEWEEG VAN BINNENUIT
Mijn motivatie komt van binnenuit. Maar dat is niet altijd zo geweest. Dankzij de energie en begeleiding van mijn spiritueel leraar Shri Anand Maharaj, van de tempel Shri Nanda Devi Mandir, ben ik in staat om mezelf te ontwikkelen. Nu ik eenmaal de juiste snaar heb geraakt kom ik uit mezelf in beweging. Ik ben in een kort tijdsbestek uit een diep dal geklommen, de energie zit er weer in. Ik mediteer, bid en doe aan yoga. Dat zijn de dingen die me er bovenop helpen. Dat is mijn steun. Want het houdt me rustig, op pijl en maakt me gelukkiger. Vooral de ademhalingsoefeningen geven mij kracht. Van onrust naar kalmte. Van verdriet naar vreugde. Ik leer door middel van meditatie naar binnen te kijken en de stilte te ervaren die daar altijd al was.
In de Ardennen. Krachttraining aan het hangrek.
Vinod Autar (Paramaribo, ’77) emigreert op zijn eerste naar Nederland, waarna hij opgroeit in Den Haag. Nu woont hij in Capelle a/d Ijssel, een plaats vlakbij Rotterdam. Hij houdt van dansen, mediteren, yoga, judo, taekwando en Shaolin Kung Fu. Hij leeft volgens de Art of Living filosofie om alles uit het leven te halen. Hij is IT-specialist, maar wil nu ook meditatielessen geven om mensen te helpen het positieve uit hun leven te halen.