Recept: feestelijke koude loempia's met dressing

RECEPT - Op een fissa wil ik mijn gasten natuurlijk verwennen met heerlijke snacks, maar ik wil ook niet te lang in de keuken staan daarvoor. Jij ook niet? Maak dan nu deze overheerlijke loempia's Gesontu Sranang stijl: vers, rauw, plantaardig en kleurrijk.

Verras jouw gasten de eerst volgende keer met deze koude loempia’s. Want het zijn net kleine cadeautjes. Ze zijn leuk om te eten en zien er prachtig uit. En iedere hap is een verrassing door alle verschillende smaken. Het is ook echt heel makkelijk om te maken, je verpakt de ingrediënten en je bent klaar voor een fissa. Je kan de groentes ook een dag van tevoren snijden. En het mooie allermooiste is: je kan erin stoppen wat je maar wilt. Natuurlijk wel Gesontu Sranang stijl: vers, rauw, plantaardig en kleurrijk. Ik hou echt van verse en rauwe ingrediënten. Dat is heerlijk en gezond tegelijk. En koude loempia’s vind ik lekkerder dan die gefrituurde. Prettige bijkomstigheid, ze zijn ook nog een stuk gezonder! 

Dit heb je nodig voor 10 medium loempia’s: 
- 10 rijstvellen
- 1 hand verse spinazie (of een andere bladgroente zoals paksoi of Romeinse sla)
- 200gr tauge
- 10 wortels in dunne reepjes gesneden
- ½ rode kool in dunne reepjes gesneden
- 1 bosje verse koriander (of een ander vers kruid zoals peterselie of selderij)
- sesamzaadjes

Dit heb je nodig voor de saus:
- sojasaus (14 lepels)
- maple siroop/of iets anders zoets (3 theelepels)
- sesamolie (7 lepels)
- verse knoflook (2 teentjes)
- madame Jeanette of Spaanse peper (1 theelepel)
- sesamzaadjes (2 theelepels)
- koriander (3 stengels)

Dit keukengereedschap heb je nodig:
- Klein sauskommetje
- Eventueel knoflookpers
- Platte schaal of koekenpan
- Snijplank
- (Presenteer) Schaal voor de loempia’s
- Theedoek

Het recept:

Stap 1 Maak de saus
Meng alle sausingrediënten (behalve de sesamzaadjes en koriander) met een garde of in een blender. Zorg ervoor dat de knoflook goed geperst is of fijn gesneden is. Proef of het naar je smaak is. Schenk de saus daarna in een kommetje en garneer met sesamzaadjes en gesneden koriander. 

 Maak de saus op smaak met knoflook en misschien een beetje peper voor de liefhebbers. 

Het snijden van de groentes kost misschien wel wat tijd. De dunne reepjes maakt het rollen makkelijker en het is ook gewoon veel lekkerder om er zo in te bijten. 

Stap 2 Rijstvel weken  
Doop een rijstvel kort in een laagje water aan één kant en kort aan de andere kant. Dat kan in een platte schaal of koekenpan. Het water moet warm zijn, niet kokend. Als het goed is, is het vel nog een beetje stijf maar het wordt zacht en dan kun je er rolletjes van maken.

Stap 3 Rijstvel vullen
Leg het rijstpapier op een vochtige snijplank. Vul hem dan met zoveel groentes als het aankan. 

Start met rode kool en wortel. Die zijn dan straks mooi zichtbaar aan de buitenkant. Je legt het iets voor het midden naar je toe. Doe dan een bergje van de overige ingrediënten er bovenop. En als laatste leggen we er een paar spinazieblaadjes op. 

Vouw dan de korte kant over je vulling, en geef lichte druk (en rol dan van je af). Voorzichtig het mag niet scheuren.

Klap dan de zijkanten naar binnen, en vervolgens rol je door tot je rond bent en een loempia hebt. Je merkt dan dat het steeds makkelijker gaat en het resultaat steeds ‘strakker’ wordt. 

Herhaal stap 2 en 3 totdat alle vellen gevuld zijn. 

Stap 4 Nyan switi
Garneer de loempia’s met sesamzaadjes en koriander. Enjoy!

Loempia's Gesontu Sranang stijl: vers, rauw, plantaardig en kleurrijk

Extra tip: Leg de loempia’s op een schaal en leg daar een vochtige schone theedoek overheen, totdat je ze gaat eten. Vergeet je die theedoek, dan drogen ze uit en plakken ze aan elkaar. 

Mijn naam is Janin Price-Dompig en ik ben de initiatiefneemster van Gesontu Sranang. Ik ben geen keukenprinses, maar ik hou wel van lekker eten. Vooral veel groentes en fruit. Jij krijgt een kijkje in mijn keuken waarin ik je mee geef dat je zoveel kunt doen met groentes. Je hoeft  het niet allemaal in één keer te doen hoor: als je groener en gezonder wilt eten, kun je met kleine stappen al zoveel bereiken. Door nieuwe recepten uit te proberen zul je merken dat plant-based eten gezond, makkelijk en betaalbaar is. Enjoy! 

 

 

Deel dit artikel