Recept: bietenburger met hummus

RECEPT - Hallo mi gudu’s. Deze maand Majony Sabrina’s absolute favoriete: De bietenburger uit de oven! Bieten kennen we vooral van het roze huzarenslaatje. Maar Majony Sabrina laat zien dat we er veel meer mee kunnen doen.

Ik vond het de eerste keer best wel gek om rauwe bieten te gebruiken voor een burger. Maar na de eerste hap begreep ik direct waarom ze zo belangrijk zijn in dit recept. Alle zoete tonen van de biet komen meer tot hun recht. Ik kies voor rauwe bieten omdat ik ze smaakvoller vind dan gekookte. Plus het geeft een lekkere bite. Rauwe bieten zijn trouwens ook heel lekker in salades en verse groente- en fruitsappen. Je kan de burgers op ieder soort brood leggen, maar ik kies voor speltbrood.

Smaak
Ook de ras el hanout is de smaakmaker in dit recept. Het is een Marokkaanse kruidenmix van o.a. gemberpoeder, komijnzaadjes, korianderzaad, zeezout en paprikapoeder. Ik gebruik een kant en klare variant. Ik hou ervan om het dan nog even extra fijn te stampen met een vijzel, om de zaadjes extra fijn te maken.

Voedingsstoffen
De bietenburger toppen we af met komkommer en kiemgroenten. Kiemgroenten? Ja! Dat zijn groenten die niet in de aarde worden gekweekt maar in een reservoir met water. Daar ontkiemen ze tot plantjes die ‘geoogst’ worden voordat er blaadjes aan de plant komen. Er bestaan verschillende soorten, de meest bekende zijn: alfalfa, taugé en broccolikiemen. Maar ik gebruik in dit recept het liefst radijskiemen omdat ze lekker pittig zijn. Ook al zijn de kiemen klein, relatief gezien bevatten ze meer voedingstoffen zoals B-12, koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamine A en C en minderalen dan een volwassen plant. 

Het recept

Dit heb je nodig voor 4 burgers:
- 2 rode bieten geraspt (ca. 250 gr. rauw)
- 360 gram kikkererwten uitgelekt
- 1 middelgrote rode ui gesnipperd
- 2 tenen knoflook fijngesneden
- 1 tl olie
- 1 el ras el hanout

Maak de burger af met:
- ½ komkommer
- 1 handjevol kiemgroente
- ½ ongesneden speltbrood
- 200 g hummus

Dit keukengereedschap heb je nodig:
- Oven
- Grove rasp
- Bakpapier
- Staafmixer of aardappelstamper
- Vergiet
- Grote mengkom
- Kleine mengkom 

Stap 1. Snijden, malen en mengen (20 min)
Verwarm de oven voor op 190 °C. Doe de geraspte bieten in de kleine mengkom. Gebruik je voorgekookte bieten? Laat ze dan eerst goed uitlekken zodat het meeste vocht eruit is en snijd ze dan fijn.

Verhit de olie en fruit de uien en knoflook ongeveer 3 minuten tot ze glazig worden. Voeg de bieten en ras el hanout toe in de pan en bak nog ca. 6 min. op middelhoog vuur mee.

Doe de kikkererwten in de grote kom. Pureer ze met de staafmixer. Schep het bietenmengsel bij de kikkererwten en meng goed door elkaar. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Breng het mengsel op smaak met peper en eventueel zout

Stap 2. Burger de oven in! (30 min)
Bekleed je bakplaat met bakpapier. Verdeel het mengsel in 4 gelijke hoopjes met vochtige handen. Verdeel over de bakplaat. Bak in de oven in ca. 30 min. Keer ze halverwege om.

Stap 3. Finishing Touch
Snijd ondertussen de komkommer in schuine plakjes. Snijd het brood in een dikke plak van ca. 2,5 cm per persoon. Halveer die plakken in de breedte zodat je 2 sneetjes per persoon hebt.

Besmeer elk sneetje brood met een laag hummus en kiemgroente. Doe komkommer op één helft van de sneetjes en leg daar bovenop de burger. Dek het af met de andere helft van het sneetje.

Het eindresultaat. Enjoy! Lekker lekker!!

Kan jij niet genoeg krijgen van burgers? Probeer dan ook de pompoenburger uit de oven, met huisgemaakte mayonaise. Of de smaakvolle kikkererwtenburger.

Vroeger, wanneer haar moeder een huzarenslaatje maakte, kleurde Majony Sabrina (Nederland, ‘85) haar lippen in met een stukje biet alsof ze lippenstift op had gedaan. Als zes jarig meisje voelde ze zich dan echt een bigi suma en mooi misi. Tegenwoordig heeft ze haar eigen onderneming ‘Kitchen Business’. Hierbij combineert ze haar liefde voor het maatschappelijk werk en haar passie voor koken door kookactiviteiten aan te bieden bij diverse instellingen binnen de verslavingszorg. Momenteel is ze op ontdekkingsreis in de wereld van plantaardige voeding.

 

Deel dit artikel