Recept: bietenburger met hummus

RECEPT - Hallo mi gudu’s. Het lijkt misschien gek om rauwe bieten te gebruiken voor een burger, maar na de eerste hap proef je meteen waarom dit zo belangrijk is in dit recept. Rauwe bieten zijn volgens kookcoach Majony Sabrina smaakvoller en zoeter dan gekookte. Hier deelt ze haar recept: de bietenburger uit de oven!  Bieten kennen we vooral van het roze huzarenslaatje, maar we kunnen er natuurlijk nog veel meer mee doen. Let's do this!

Dit heb je nodig voor 4 burgers:
- 2 rode bieten geraspt (ca. 250 gr. rauw)
- 360 gram kikkererwten uitgelekt
- 1 middelgrote rode ui gesnipperd
- 2 tenen knoflook fijngesneden
- 1 tl olie
- 1 el ras el hanout

Maak de burger af met:
- ½ komkommer in plakjes gesneden
- 1 handjevol kiemgroente
- 8 dikke sneedjes (spelt) brood 
- 200 g hummus

Wil je je eigen home made hummus maken? Klik dan hier voor het recept.

Dit keukengereedschap heb je nodig:
- Oven
- Grove rasp
- Bakpapier
- Staafmixer of aardappelstamper
- Vergiet
- Grote mengkom
- Kleine mengkom 

Stap 1. Snijden, malen en mengen (20 min)
Verwarm de oven voor op 190 °C. Doe de geraspte bieten in de kleine mengkom.

Gebruik je voorgekookte bieten? Laat ze dan eerst goed uitlekken zodat het meeste vocht eruit is en snijd ze dan fijn.

Verhit de olie en fruit de uien en knoflook ongeveer 3 minuten tot ze glazig worden. Voeg de bieten en ras el hanout toe in de pan en bak nog ca. 6 min. op middelhoog vuur mee.

Doe de kikkererwten in de grote kom. Pureer ze met de staafmixer. Schep het bietenmengsel bij de kikkererwten en meng goed door elkaar. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Breng het mengsel op smaak met peper en eventueel zout

Stap 2. Burger de oven in! (30 min)
Bekleed je bakplaat met bakpapier. Verdeel het mengsel in 4 gelijke hoopjes met vochtige handen. Verdeel over de bakplaat. Bak in de oven in ca. 30 min. Keer ze halverwege om.

Stap 3. Finishing Touch
Besmeer elk sneetje brood met een laag hummus en kiemgroente. Doe komkommer op één helft van de sneetjes en leg daar bovenop de burger. Dek het af met de andere helft van het sneetje.

Het eindresultaat. Enjoy! 

Kan jij niet genoeg krijgen van burgers? Probeer dan ook de pompoenburger uit de oven, met huisgemaakte mayonaise. 

Vroeger, wanneer haar moeder een huzarenslaatje maakte, kleurde Majony Sabrina (Nederland, ‘85) haar lippen in met een stukje biet alsof ze lippenstift op had gedaan. Als zes jarig meisje voelde ze zich dan echt een bigi suma en mooi misi. Tegenwoordig heeft ze haar eigen onderneming ‘Kitchen Business’. Hierbij combineert ze haar liefde voor het maatschappelijk werk en haar passie voor koken door kookactiviteiten aan te bieden bij diverse instellingen binnen de verslavingszorg. Momenteel is ze op ontdekkingsreis in de wereld van plantaardige voeding.

 

Deel dit artikel