Recept: knapperige kikkererwtensalade

RECEPT - Ik wil gezond eten, maar wil absoluut niet lang in de keuken staan daarvoor. Jij ook niet? Probeer dan nu de knapperige kikkererwtensalade. Natuurlijk allemaal Gesontu Sranang stijl: vers, rauw, plantaardig en kleurrijk. In eerste instantie dacht ik nooit dat een salade onder de categorie ‘snacks’ zou vallen. Maar toch is het één van mijn favoriete tussendoortjes. Ten eerste omdat het simpel te maken is en ten tweede omdat het heel betaalbaar is. Gezond én low-budget eten, mi lob en. En dat is makkelijker dan je denkt. En kwa smaakcombinatie kan je er alle kanten mee op. Mijn favoriete combinatie is het romige van de avocado's en het knapperige van de rauwe erwten. 

Dit heb je nodig voor 4 medium porties:
- 2 avocado’s
- 2 tomaten
- ¼ komkommer
- 400 gram kikkererwten
- 350 gram (bevroren) doperwten
- 2 eetlepels komijnpoeder
- een handje platte peterselie, fijngehakt
- 1 eetlepel citroensap
- olijfolie
- 1 eetlepel cayennepeper eventueel
- zwarte peper
- grof zeezout

Dit keukengerei heb je nodig:
- grote salade bowl
- ruime kom
- vergiet
- waterkoker eventueel

Het recept:

Stap 1 Snijden en op smaak brengen
Snijd de peterselie fijn. Mix de peterselie met het citroensap, olijfolie, zwarte peper en zout in een saladebowl. Op deze manier kan de peterselie lekker badderen en de smaak opnemen.

Stap 2 Nog meer snijden
Was de komkommer en de tomaten. Snijd ze vervolgens samen met de avocado in kleine blokjes en voeg ze toe in de salade bowl. Roer heel goed door, zodat de avocado lekker mushy wordt.

Stap 3 Afgieten
Spoel de kikkererwten goed af met water. Giet ze daarna af. Doe in de saladebowl. Doe de doperwten in een ruime kom en giet daaroverheen (kokend) heet water. Laat ze even in het water zitten. En giet ze daarna ook af en voeg ook toe in de saladebowl. Goed mixen.

Stap 4 Op smaak brengen
Breng op smaak met eventueel nog meer olijfolie, zwarte peper en zout. Roer nog een keer goed door en voeg de komijnpoeder en cayennepoeder toe.

Serveer er bulgur, quinoa of couscous bij voor een volledige maaltijd. Of eet het op een geroosterde boterham. Heb jij nog andere ideeën? Laat maar weten! 

Voor de mensen die mij nog niet kennen, mijn naam is Janin Price-Dompig en ik ben de initiatiefneemster van Gesontu Sranang. Ik ben geen keukenprinses, maar ik hou wel van lekker eten. Vooral veel groentes en fruit. Jij krijgt een kijkje in mijn keuken waarin ik je mee geef dat je zoveel kunt doen met groentes. Om het je extra makkelijk te maken deel ik mijn snackrecepten! Je hoeft niet allemaal in één keer te doen hoor: als je groener en gezonder wilt eten, kun je met kleine stappen al zoveel bereiken. Door nieuwe recepten uit te proberen zul je merken dat plant-based eten gezond, makkelijk en betaalbaar is. Done! Easy as that! Enjoy! Wil je meer gesontu snack recepten? Probeer dan ook de feestelijke koude loempia's.

 

Deel dit artikel