Stap 1.2: Ontdek jouw triggers

Het is geen groot nieuws dat we eten om verschillende redenen; omdat het bijvoorbeeld zo lekker is, om gezond te blijven, voor de energie of omdat het een sociale functie in ons leven heeft. Maar voor sommige van ons betekent eten een moment van troost. Ook wel bekend als emotie eten. Het betekent zoiets als: naar eten grijpen zodra we vastlopen in onze gevoelens. Het zorgt voor een kort geluksmoment. Het is de snelste, maar vaak ook de minst effectieve, oplossing voor een probleem.

In deze stof gaan we in op de meest voorkomende triggers tot het grijpen naar ongezonde snacks. Want wanneer we deze redenen begrijpen, kunnen we ze herkennen bij onszelf en zo kunnen we aanpakken. Aan het eind sluiten we af met een opdracht. Je hebt daar je eetdagboek voor nodig. 

De triggers
Dus het grijpen naar snacks wordt geprikkeld door verschillende dingen: een negatief zelfbeeld, uit verveling, een slechte dag, overmatig stress, niet lekker in je vel zitten, onverwerkte gevoelens, diepgewortelde gewoontes en jezelf belonen.

Negatief zelfbeeld
Stel, je bent gaan shoppen en de blouse stond niet zoals je wilde. Je vindt jezelf bijvoorbeeld te dik, te lelijk, te klein, te lang. Je komt thuis en bladert door je favoriete magazine. Je begint jezelf te vergelijken met de mannen of vrouwen in het blad. Je beland in een negatieve spiraal en wil je goed voelen. Vervolgens grijp je naar je favoriete ongezonde snack. Je eet die hele reep chocola helemaal in je eentje op. ‘Wat maakt het uit, ik ben toch al dik,’ denk je.

Je bent aan het diëten en sporten, maar ziet geen resultaten op de weegschaal. Dan denk je: ‘ Wat maakt het uit dat ik fastfood eet? Of een extra toetje erbij neem? Afvallen lukt me toch niet’. Je voelt je eenzaam en niet waardig. En hebt geen vertrouwen in jezelf dus die zak chips zal je wel blij maken…hoop je.

Verveling
Een andere bekende trigger is snacken uit verveling. Vooral wanneer het binnen handbereik is, is het makkelijk om het te pakken. Even snel iets uit de automaat op je werk, snoepen achter je computer, of ’s avonds wanneer je op de bank ploft. Je krijgt een prettig fijn gevoel, maar dat duurt niet lang en het fijne gevoel wordt vervangen door schuldgevoel.

Overmatig stress
Nog een trigger kan zijn overmatig stress, bijvoorbeeld in je gezinsleven of op de werkvloer. Dan kan eten een hoogtepunt van je dag zijn. Vanzelfsprekend wil je het dan niet bij sopropo houden, maar eerder een chocoladereep of een zak chips. Voor sommige van ons geldt: Hoe moeilijker we het vinden om met stress om te gaan, hoe eerder we grijpen naar eten.

Onverwerkte gevoelens
Het kan ook zijn dat een onverwerkte emotie de trigger is voor het grijpen naar snacks. Je bent boos, bang of bedroeft. Dat kan iets recents zijn maar ook iets uit je jeugd. Je hebt bijvoorbeeld de scheiding van je ouders niet verwerkt. Je voelt je woedend en schuldig. Dit gevoel ga je onbewust tegen met ongezond snacken…Hoop je.

Diepgewortelde gewoontes
Ook een herkenbare trigger is vastzitten in diepgewortelde patronen. Je wilt je ongezonde snack gewoontes doorbreken. Maar hoe doe je dat als je al jaren, misschien al vanaf je jeugd, hetzelfde patroon hebt? Je bent bijvoorbeeld gewend om sapjes, frisdranken en veel gesuikerd eten te eten, omdat je hele familie dat doet sinds je klein bent. Je zegt dan bijvoorbeeld altijd JA tegen eten om erbij te horen, of om de gastvrouw niet te beledigen. Zelfs wanneer je het niet wil. Omdat je je vasthoudt aan die patronen is het wat lastiger om inspiratie op te doen voor een nieuw eetpatroon. De diepgewortelde gewoontes zijn nog steeds aanwezig in je dagelijkse leven.

Jezelf belonen
Bij de voorbeelden hierboven, gaat emotie eten gepaard met negatieve gevoelens. Toch kan het ook voortvloeien uit positieve emoties. Dat jij jezelf wilt belonen, omdat je iets goeds hebt gedaan bijvoorbeeld. Natuurlijk is het goed om jezelf te belonen. Echter, wanneer je wilt afvallen of afrekenen met ongezond snacken, kan een beloning van eten je juist verder van je doelstelling halen.

In de warming up 3 legt Janin uit wat haar triggers waren tot het ongezond snacken. Namelijk uit ‘verveling’ en uit ‘diepgewortelde gewoonte’. Heb je de video nog niet gezien? Klik dan hier.

Opdracht
Je hebt nu inzicht gekregen in de 6 meest voorkomende triggers voor ongezond snacken. Wij willen jou helpen om jouw trigger op te zoeken. Sla nu een nieuwe bladzijde open in je eetdagboek. Schrijf daar jouw trigger op. En ook waarom het jouw trigger is. Misschien heb je er meerdere. Weet je het nog niet? Geef het de tijd, misschien ontdek je binnenkort een trigger uit je eetdagboek.

Je bevindt je nu op de pagina van stap 1.2
Klik hier om terug te gaan naar het overzicht
Klik hier om naar stap 1.3 te gaan

Deel dit artikel