STVS "Gesontu Sranang, een goed initiatief"

IN THE SPOTLIGHT PARAMARIBO - Gesontu Sranang bestaat al twee jaar en is actief om mensen bewust te maken, om goed te eten. Een goed initiatief. Het wordt vanuit Nederland gemonitord, maar de initiatiefneemster is nu in Suriname. We hebben haar uitgenodigd om meer te vertellen over dit geweldige project. Onze gast is Janin Price-Dompig. 

Door: Henk van Vliet

Gesontu Sranang, wat houdt het project in?
“Gesontu Sranang is een online platform waarin ik plantaardig eten promoot. Dus ik motiveer en inspireer om te gaan voor 100% plantaardige voeding.”

Voor de studio van STVS. V = for vegan lifestyle

Waarom Gesontu Sranang?
“De reden dat ik Gesontu Sranang ben begonnen is omdat ik familie en vrienden zie lijden door ziektes. Het is zo erg dat ik bijna elk jaar een begrafenis heb van een familielid. En dan heb ik het niet over oude familieleden, maar ook vooral jonge mensen van mijn leeftijd of tantes en ooms tussen de 50 en 60 jaar. We weten dat het eten van dieren en dierlijke producten een negatief effect heeft op onze gezondheid. Het maakt ons gewoon doodziek. Maar tegelijkertijd weten we ook dat het eten van fruit, planten en peulvruchten een positief effect heeft op onze gezondheid en dat het zelfs ziektes kan voorkomen en heel gezond voor ons is. En het kan zelfs ziektes genezen. Ondanks dat we dit weten, is het soms toch best wel moeilijk om een plantaardige levensstijl te startten. We weten allemaal hoe we een salade moeten maken, maar hoe zit het dan met die vegan pom en die saoto en die pastei? Hoe veganize je die? Daarom ben ik Gesontu Sranang gestart, om te laten zien hoe eenvoudig het is om te variëren met fruits en veggies. En dat het heerlijk en gezond is om plant based te eten.”

Klik op de play button en bekijk nu het complete interview.

Deel dit artikel