Recept: pom met kikkererwten, vol groentes en sojavrij

Pom zonder kip of sowtu miti, blijft er dan eigenlijk nog iets over? Deze vegan Surinaamse pom met kikkererwten bewijst dat het kan. We maken er een tomatenjus bij en deze brengt alle smaken samen. Wacht niet langer en leer stap voor stap een overheerlijke plantaardige pom maken. Nyan switi. 

Ingrediënten saus (6 personen)
- 3 grote tomaten in blokjes gesneden
- 3 grote uien fijngehakt
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 200 gram kikkererwten
- 3 eetlepels ketchup
- 70 gram tomatenpuree
- 3 groentebouillonblokjes
- 6 medium stengels selderij fijngesneden
- ongeveer 400 ml water

Ingrediënten pomtayer
- 1 kg pomtayer ontdooid in een grote mengkom
- ½ sinaasappel uitgeperst
- 3 eetlepels picalilly
- 1 theelepel nootmuskaatpoeder
- 200 gram tuinerwten
- 100 gram wortels gesneden
- zout en zwarte peper naar smaak

Materiaal
- Grote mengkom
- Medium kookpan (2x)
- Medium ovenschaal

Bereid de jus (20 minuten)
Bak de tomatenblokjes, knoflook en ui. Voeg dan de kikkererwten toe en bak deze kort mee voor een paar minuten op halfhoog vuur. Voeg de ketchup, tomatenpuree, bouillionblokjes en het water toe. Laat de jus 15 minuten sudderen op laag vuur met de deksel op de pan. Roer alles af en toe goed door. Zo kunnen alle smaken met elkaar mengen. Voeg tot slot de selderij toe.

Belangrijk: zorg ervoor dat er voldoende jus is voor zowel de vulling als de topping van de pom. Liever teveel dan te weinig. Mocht je nog jus over hebben, bewaar deze dan. Lekker voor over de rijst of vries het in. Altijd handig om jus achter de hand te hebben.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Breng de pomtayer op smaak (10 minuten)
Bak de tuinerwten en de wortels totdat ze beetgaar zijn. Voeg deze dan samen met de sinaasappel, picalilly en nootmuskaat bij de pomtayer in een grote mengkom. Mix alles goed tot een smeuïg mengsel. Breng op smaak met suiker, zout en zwarte peper.

Laagje voor laagje (10 min)
Vet een grote ovenschaal in met een dun laagje plantaardige olie of boter. Voeg dan een schep jus in de ovenschaal en spreid alles goed uit. Voeg daarbovenop de eerste laag pomtayer. Bedek deze dan weer met jus. Daarbovenop komt de tweede laag pom. Bedek tot slot alles met flinke een laag jus. 

Pom in de oven (90 minuten)
Bak de pom in de voorverwarmde oven voor 90 minuten. Het is de bedoeling dat de pom lichtbruin wordt en van binnen goed gaar. Wordt de bovenkant te snel bruin? Zet dan de temperatuur van de oven lager. Of bedek de pom met bijvoorbeeld folie. Controleren of de pom gaar is? Prik met een vork een paar keren in het midden van de pom. Als er geen pom aan de vork blijft kleven, is de pom klaar.

Serveer met rijst , kousenband en spitskool. Ook lekker op een broodje of cracker.

De pom is nog smaakvoller de volgende dag. Opwarmen kan in de oven met een afgedekte ovenschaal.

Leer stap voor stap deze heerlijke vegan Surinaamse pom maken. Geniet!!

Deel dit artikel