Recept: pom met kikkererwten, vol groentes en sojavrij

Pom zonder kip of sowtu miti, blijft er dan eigenlijk nog iets over? Deze pom met kikkererwten bewijst dat het kan. En de tomatenjus brengt alle smaken samen. Leer stap voor stap een overheerlijke plantaardige pom maken. Nyan switi. 

Ingrediënten saus (6 personen)
- 3 grote tomaten in blokjes gesneden
- 3 grote uien fijngehakt
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 250 gram kikkererwten
- 3 eetlepels ketchup
- 3 eetlepels suiker
- 70 gram tomatenpuree
- 3 groenteboullionblokjes
- 30 gram selderij fijngesneden
- 400 ml water

Ingrediënten pomtayer
- 1 kg pomtayer ontdooid in een grote mengkom
- ½ sinaasappel uitgeperst
- 3 eetlepels picalilly
- 1 theelepel nootmuskaatpoeder
- 200 gram tuinerwten
- 100 gram wortels gesneden
- zout en zwarte peper naar smaak

Materiaal
- Grote mengkom
- Medium kookpot
- Medium ovenschaal

Bereid de jus (20 minuten)
Verwarm de kokosolie in een kookpot. Bak de tomatenblokjes, knoflook en ui tot de uien glazig zijn. Voeg nu de kikkererwten toe en bak deze kort mee. Voeg de suiker, ketchup, tomatenpuree, bouillionblokjes en het water toe. Laat de jus 15 minuten sudderen op laag vuur met het deksel op de pan. Roer alles af en toe goed om zodat alle smaken met elkaar kunnen mengen. Voeg tot slot de selderij toe.

Zorg ervoor dat er voldoende jus is voor zowel de vulling als de topping van de pom.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Laagje voor laagje (10 min)
Vet een grote ovenschaal in met een dun laagje kokosolie. Voeg dan een schep jus in de ovenschaal en spreid alles goed uit. Voeg daarbovenop de eerste laag pomtayer. Bedek deze dan weer met jus. Daarbovenop komt de tweede laag pom. Bedek tot slot alles met flinke een laag jus. 

Pom in de oven (90 minuten)
Bak de pom in de voorverwarmde oven voor 90 minuten. Het is de bedoeling dat de pom lichtbruin wordt en van binnen goed gaar. Wordt de bovenkant te snel bruin? Zet dan de temperatuur van de oven lager. Controleren of de pom gaar is? Prik met een vork een paar keren in het midden van de pom. Als er geen pom aan de vork blijft kleven, is de pom klaar.

De pom is nog smaakvoller de volgende dag. Opwarmen kan in de oven in een afgedekte ovenschaal. 

Serveer met rijst en kousenband. Ook lekker op een broodje of cracker.

Deel dit artikel