Broodje tempeh

DU EN YUSREFI Een broodje tempeh vind ik echt lekker, als ze goed zijn gemaakt. Ik hou van zacht, licht gekruid en mild. Maar probeer dat maar eens te vinden. Bij de warung vind ik ze toch meestal te droog en te pittig. Zelfs wanneer ik ‘zonder peper’ bestel. Dus halverwege mijn broodje brand ik mijn mond, en heb ik de rest van de dag ber’ati. Laatst heb ik het zelf gemaakt, maar het smaakte naar niets. Nu is het echt tijd om tempeh te leren maken. En aan wie kan ik dat nou beter vragen dan aan chefkok London Loy a.k.a. mister Suri Anders? 

London:"Tempeh is een blok samengeperste, gefermenteerde sojabonen. Het bevat onder andere ijzer, calcium en magnesium. Daarnaast is het een goede bron van eiwitten. Jawel, het bestaat 40% uit eiwitten. Het is een voordelig en veelzijdig product. Ik haal het regelmatig in huis. En tegenwoording is het niet alleen verkrijgbaar bij de toko, maar ook in de bio- en reguliere supermarkt,” zegt London enthousiast, terwijl hij de producten uitstalt op het aanrecht. Hij wil laten zien hoe ik tempeh kan maken op gevoel. Zonder maatbeker. Gewoon door af en toe te proeven. En hier en daar bij te schaven, totdat het naar mijn smaak is. Dat wordt nog een uitdaging, aangezien mijn tempeh de vorige keer geen succes was. Volgens London is een kookboek de basis, maar hij houdt ervan om zijn eigen hand erin te hebben. Ik moet meteen denken aan mijn oma. ‘Meis, gewoon een beetje tjepling tjeplong. En heel veel liefde,’ antwoorde ze, wanneer ik vroeg om haar groentesoep-recept."

Dit hebben we nodig:

- tempehblok

- kowsbanti

- stevig broodje

- olijfolie

- chilisaus

- ketjap manis

- gember

- knoflook

- limoen

- komkommer

- peper

- zout

- zwarte peper

Stap 1: tempeh marineren
Snijd de tempehblok in kleine reepjes en zet in een ruime bak. Marineer het vervolgens door olijfolie, chilisaus, ketjap manis, slices gember, teentjes knoflook, limoensap, zout en zwarte peper toe te voegen. Sluit dan de bak af.

London: “Het allerlekkerst is om de tempeh een dag van tevoren te marineren. Dan trekt alles er lekker in. En dan wordt de smaak sterker. Het is ook handig om niet teveel olijfolie erbij te voegen, anders wordt het te vettig. Want we gaan het later bakken in kokosolie."


Tempeh wordt heerlijk op smaak te brengen met verse knoflook en sappige limoentjes

Stap 2: kousenband blancheren
Snijd de kousenband in partjes. Vul een pan met water en breng dit op hoog vuur snel aan de kook. Als het water kookt, voeg dan wat zout toe en daarna de kousenband toe. Laat het water op een hoog vuur zo snel mogelijk weer aan de kook komen. Blancheer de kousenband, zonder deksel, nu korte tijd totdat ze beetgaar zijn. Giet de kousenband en gooi het over in een kom met ijswater. Wanneer de kousenband is geschrokken en afgekoeld is, laat je ze goed uitlekken in een vergiet.

London: “Blancheren valt eigenlijk onder de mis-en-place; de voorbereidende werkzaamheden voor in de keuken, voorafgaand aan het diner. Het doel is het garen van groenten met behoudt van de mooie groene heldere kleur. Daarna wordt het in de koelkast bewaard en vlak voor het diner nog even kort opgebakken.”

Kousenband, komkommer en peper zijn een must bij een broodje tempeh

Stap 3: komkommer en peper
Snijd de komkommer in plakjes en snijd de peper in kleine stukjes.

London: “De komkommer houden we rauw. Zo blijft het lekker knapperig en waterig.”

In de keuken van Mr. Suri Anders

Stap 4: tempeh roerbakken
Doe kokosolie in een pan en zet het op vuur. Hengel de gember en de knoflook uit de bak. Voeg daarna de gemarineerde tempeh toe in de pan.

London: “Jij houdt van de zachte tempeh dus we gaan het roerbakken. Wanneer je het frituurt wordt het inderdaad wat droger. Belangrijk is dat je blijf roeren. Anders brandt het aan door die suiker in de ketjap manis.”

Stap 5: broodje beleggen
Beleg het broodje met tempeh, kousenband, komkommer en peper. Voeg een beetje zout en zwarte peper toe naar smaak. Klaar!

London: “ We hebben veel gemaakt zeg. Ik zal een portie voor je in een bakje zetten. Het ideale van tempeh is dat het heel goed een dag van tevoren te maken is. De volgende dag kan je het meenemen naar je werk. Koude tempeh is ook heerlijk. En je kan het echt overal mee combineren. Ik denk dat ik het vanavond in een stamppot zet.”

Het eindresultaat een heerlijk mild gekruide tempeh met knapperige kousenband en frisse komkommer

Extra: Vorige maand vertelde London in een interview over zijn passie voor Surinaams eten. KLIK HIER om het te lezen.

Nog meer extras: Ook is hij een open boek en vertelt over ziin opvoeding in een video interview. KLIK HIER om het video interview te bekijken. 

Deel dit artikel