Recept: smaakvolle saoto Gesontu stijl

Iedereen weet een saoto te maken, maar niet iedereen weet een vegan saoto te maken die zo smaakvol is, zonder allerlei smaakversterkers eraan toe te voegen. Het goede nieuws is dat er geen goed of fout is, je maakt de bouillon naar je eigen smaak. Hoe vaker je het maakt, hoe beter je saoto wordt. Voor dit recept heb ik over de schouder van mama meegekeken. Extra maken doe ik altijd, zo heb ik een heerlijke soep voor twee dagen. 


Misschien vraag je je toch af: “Saoto zonder kip en zonder ei? Wat blijft er dan nog over?” Heel veel natuurlijk, want we gaan variëren met veggies. In de Gesontu mindset leren we dat dieren levende wezens zijn, met gevoelens, een familie en een centraal zenuwstelsel. Daarom zijn dieren geen ingrediënten. Vegan saoto is wel zo lekker als we weten dat het zoveel mogelijk cruelty free is toch? Yes, let’s veganize de saoto. 

Yes, let's veganize de saoto. Serveer met ketjapsambal en rijst. Selamat makan. 

DIT HEB JE NODIG

Saoto bouillon (6 porties)
- 1 grote ui gehalveerd
- 6 knoflookteentjes fijn gesneden
- 12 pimentkorrels
- 4 stengels sereh (citroengras) gekneusd
- 4 stukjes laos
- 2 stukjes gember
- 4 daun salam blaadjes (laurierblad)
- 3 liter water
- 3 medium groentebouillonblokjes
- 3 stengels selderij

Saoto mix
- 150 gram gebakken soe-oen (dunne glas vermicelli)
- 200 gram aardappel naturel mini frietjes
- 200 gram gebakken uitjes
 

Saoto veggies and more
- 600 gram taugé geplukt 
- 1 bosje selderij grof gehakt
- 1 spitskool in dunne reepjes gesneden
- rijst gekookt
- ketjapsambal

De spitskool, taugé en selderij maken het heerlijk knapperig.

INSTRUCTIES

Stap 1 Maak de saoto bouillon 
Doe alle ingrediënten voor de bouillon in een ruime pan. Breng aan de kook op hoog vuur voor 30 minuten. Minder dan naar halfhoog vuur en laat vervolgens nog eens koken voor 30 minuten met de deksel op de pan. Controleer hoeveel water er ongeveer is verdampt en voeg afhankelijk daarvan water toe.  Zet dan je vuur laag en laat de bouillon zachtjes inkoken voor ca. 1 uur.  Breng eventueel op smaak met een extra blokje en zwarte peper. Hoe langer je de bouillon inkookt, hoe intenser en lekkerder de smaak wordt.

Stap 2 Mixen
Mix de soe-oen, frietjes en gefrituurde uitjes in een grote kom. 

Stap 3 Serveren en genieten
Verdeel  saoto mix over 6 grote soepkommen. Doe daarbij een handje taugé en een handje spitskool.  Schenk de bouillon erbij zonder de doorgekookte ingrediënten. Garneer met selderij. Selamat makan.

Deel dit artikel