Met deze 5 tips veganistisch buiten de deur eten, zonder gedoe

Veganistisch eten buiten de deur, in een niet-vegan restaurant, is voor sommigen van ons lastig. Hoe eet je heerlijk plantaardig, zonder dat je voor de zoveelste keer alleen een pitjel of salade kan kiezen? Het antwoord vind jij in deze 5 handige tips, waarmee jij succesvol in ieder restaurant een switi vegan maaltijd bestelt. Let’s do this! 

1. Gebruik de Happy Cow App
De Happy Cow App is de ideale App voor uit eten. Met deze gratis App vind je vegan friendly restaurants rondom jou exacte locatie gesorteerd op afstand. Super handig en je kan het altijd gebruiken, want deze App is zelfs wereldwijd beschikbaar. Tijdens stedentrips, weekendjes weg en vakanties in binnen- of buitenland vind jij zo de beste vegan friendly restaurants. 

2. Leg uit wat plantaardig is
Niet iedere serveerder of chef weet wat je bedoelt met plantaardig eten. Of wat het verschil is tussen vegetarisch en veganistisch. Daarom is het belangrijk om het uit te leggen, zodat je zeker weet dat je vegan friendly eten geserveerd krijgt. Ik benadruk meestal wat ik NIET eet, maar ook vooral wat ik allemaal WEL eet! Vertel dat je geen vlees, vis, gevogelte en wild eet. Maar ook geen dierlijke bijproducten zoals trassi, honing, zuivel, kaas, melk, yoghurt etc. Leg uit dat je van veel groentes houdt, zoals linzen, cassave, banaan, bonen, rijst en aardappel. En zeg daarna; ‘ik laat me graag verrassen!’ en ‘ik ben niet zo moeilijk, ik ben al blij met wat gebakken rijst, pisang goreng en paksoi’. Zo geef neem je al vaak een stukje spanning weg bij een serveerder. 

Stel niet te hoge eisen. Hoe relaxter je bent, hoe eerder een chef de moeite neemt iets vegans te maken.

3. Reserveer van tevoren
Weet je van tevoren naar welk restaurant je gaat? Geef bij de reservering dan duidelijk aan dat je alleen plantaardig eet. Als ze geen vegan opties hebben, vraag dan of het mogelijk is dat de chef iets plantaardigs voor je maakt. Vaak vinden ze het fijn om voorbereid te zijn. Meestal vind de chef het leuk om iets speciaals voor je te maken en soms hebben ze zelfs een secret vegan gerecht, omdat ze de vraag wel vaker krijgen!

4. Wees creatief met bijgerechten
Zijn er geen vegan friendly hoofdgerechten? Geen probleem. Uit het lijstje met bijgerechten kan je vaak een gerecht maken. Gebakken cassave, gegrilde of gestoomde groenten, een salade, gebakken rijst, en frietjes staan bijna op elke kaart. Wees creatief en laat de chef creatief zijn.

Extra tip:
Check de menukaart en zoek naar vegetarische gerechten. Deze zijn herkenbaar meestal aangegeven met VG. Vaak zijn deze eenvoudig te veganizen. Denk aan gerechten waar je de dierlijke producten kan deleten. Zoals saoto soep zonder ei, pizza zonder kaas en een heri heri zonder in-boter-gebakken kowsbanti. Focus je op datgene wat je wel wil eten; ei vervang je door spitskool of tofu, kaas vervang je bijvoorbeeld voor champignons, roomboter vervang je voor kokosolie, en ga zo maar door.

5. Let go en geniet
Last but not least, stel niet te hoge eisen en geniet! De ene keer krijg bami met tempeh (wat natuurlijk ook prima is). De andere keer krijg je een jaloersmakend vegan gerecht! En heb je weinig keus? Geen stress, focus op datgene wat je wel kan eten. Als ik met familie uit eten ga en er is geen geweldige vegan maaltijd, so be it. Ik merk dat het vooral gaat om de mindset: hoe relaxter jij bent, hoe positiever anderen worden en hoe eerder ze de moeite nemen om speciaal iets vegans voor jou te maken.

Deel dit artikel