RECEPT: Gevulde sopropo met kikkererwtenballetjes

Sopropo! Een van Surinaams meest geliefde groente. Maar wat dacht je van vegan gevulde sopropo met kikkererwtenballetjes? In dit recept focussen we ons  niet alleen op 100% plantaardig zoals jullie gewend zijn van Gesontu Sranang, maar wordt het ook nog eens alkaline friendly!

De credits van dit recept gaan naar Angelique Naarden van Bush Alkaline Essentials. Ze houdt zich bezig met het bestuderen van medicinale kruiden en het is haar passie om ermee te experimenteren in de keuken. “Het creëren van de gevulde sopropo was een leuk proces. Elke keer heb ik het stap voor stap verbeterd. Nu vind ik hem perfect en ben blij dat ik het mag delen met de Gesontu famiri”, zegt Angelique.

Wat houdt alkalisch eten in?
“Simpel gezegd is het eten zoals de natuur het bedoeld heeft. In lijn met de natuur van de mens. Alle natuurlijke producten met een pH-waarde van 7 of hoger zijn welkom in een alkalische levensstijl. Geen hybride of genetisch gemanipuleerde groentes en fruitsoorten. Een belangrijk gegeven in gezonde voeding is het consumeren van zoveel mogelijk verse producten. Veel kant-en-klare groentes in potjes of blik bevatten conserveermiddelen om deze zo lang mogelijk te bewaren. Deze middelen kunnen ziekteverwekkend zijn. Groentes uit pot of blik worden daarom ook niet aanbevolen in de alkalische keuken,” aldus Angelique.

Wat is jouw keukengeheim om een switi gevulde sopropo te maken?
“In dit recept zijn verse geweekte kikkererwten vereist, omdat dit een stevige compacte structuur geeft aan de vulling. Bij gebruik van gekookte kikkererwten uit blik of pot, valt het mengsel uit elkaar tijdens het bakken en dat willen we voorkomen. Daarom gebruiken wij gedroogde kikkererwten die we zelf weken. Het weken duurt normaliter 4 tot 6 uren, maar gaat een stuk sneller wanneer je in plaats van koud water, kokend water gebruikt.”

Dat is echt een goede tip waar we veel aan zullen hebben. Heb je nog meer keukengeheimen?
“Wist je dat de pulp van de sopropo ook eetbaar is? Wanneer je de sopropo hebt uitgehold, bewaar dan de pulp en de zaden. Droog ze op lage temperatuur in de oven en verwerk tot een poeder. Voeg de poeder toe aan een gerecht voor een extra smaaksensatie.”

Waarom gebruiken we gefilterd water?
“In een alkalische levensstijl wordt kraanwater niet beschouwd als drinkwater, omdat het schadelijke stoffen zoals chemicaliën, medicijnresten, zware metalen en fluoride bevat. En dat willen we niet binnenkrijgen omdat het niet bijdraagt aan een gezonde levensstijl. Voor de saus in dit recept gebruiken wij fleswater, omdat dit zuiver water is vanuit een bron en er van nature meer mineralen in zitten dan kraanwater. Mocht je geen waterfilter hebben, gebruik dan bijvoorbeeld Barleduc. Deze heeft een pH-waarde van 7.6 en past perfect in een alkalische levensstijl. In tegenstelling tot kraanwater hoeft dit water niet behandeld te worden om drinkwater van te maken.”

De bak-, burro- of babybanaan?
“De gewone Surinaamse bakbanaan ook wel bekend als plantain, is een hybride soort. Dit betekent dat het is gemaakt door natuurlijke soorten met elkaar te kruizen. Hierdoor bevat de banaan veel zetmeel. Zetmeel is een chemische binder die gebruikt wordt om soorten aan elkaar te laten binden (kruizen). Zetmeel zorgt voor verzuring in het lichaam en verzuring lijdt uiteindelijk naar lichamelijke ongemakken. Daarom wordt de plantain niet aanbevolen binnen een Alkalische levensstijl.  Wel aanbevolen zijn de burro banaan en de baby banaan (ook een kruising maar door natuurlijke omstandigheden). De burro banaan komt uit Mexico en is hier in Nederland lastig te vinden. We hebben voor dit recept dan ook gekozen voor de baby banaan, gekocht bij de Toko. We bakken deze net rijp (dus niet overrijp) zodat het nog stevig blijft en niet te zacht wordt tijdens het bakken.”

Ingrediënten voor de sopropo en balletjes (4 personen):
- 4 kleine sopropo’s (of 2 middelgrote)
- 300 gram verse kikkererwten geweekt
- 75 gram oesterzwammen geplukt
- 1/3 rode paprika in blokjes gesneden
- 1 rode ui gesnipperd
- Uienpoeder
- Paprikapoeder
- Cayennepeper
- Zeezout
- Druivenpitolie

Ingrediënten voor de saus:
- Druivenpitolie
- 1 rode ui gesnipperd
- 1 sjalot gesnipperd
- 3 Roma tomaten in blokjes gesneden
- 1 groentebouillonblokje
- 4 el agave siroop
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl cayennepeper
- 1 laurierblad
- 300 ml gezuiverd water
- Wilde rijst
- Baby bakbananen

Keukenbenodigdheden:
- Keukenmachine
- Keukenpapier
- Diepe koekenpan
- Wokpan

Stap 1 Snijden en uithollen
Snijd de koppen en konten van de sopropo’s af. Snijd de sopropo’s vervolgens in dikke plakken van ongeveer 5 tot 7 centimeter breed. Hol de plakken uit met een lepel. Of, als je dit makkelijker vindt, hol de plakken uit met de achterkant van een scherp mes. Laat de zijkanten heel.

Stap 2 Blancheren
Blancheer de stukken sopropo, door ze in een paar minuten halfgaar te koken, zonder deksel op de pan. Spoel ze af met koud water en dep ze droog met keukenpapier.

Stap 3 Mixen
Doe de kikkererwten in de keukenmachine en mix in een paar seconde totdat ze grof gehakt zijn. Voeg dan de paprika, rode ui, oesterzwammen, uienpoeder, paprikapoeder, cayennepeper en zout toe. Blend tot één stevig geheel. Maak het mengsel niet te papperig. Proef halverwege en breng eventueel op smaak naar wens.
 
Stap 4 Vullen
Vul de sopropo’s met het kikkererwtenmengsel. Druk aan weerszijden goed aan. Bewaar vervolgens in de ijskast voor ongeveer 10 minuten.

Stap 5 Balletjes draaien
Verdeel het overgebleven mengsel met de hand of een eetlepel. Draai vervolgens de balletjes, van ongeveer 2 centimeter breed. De balletjes draai je het beste met behulp van een eetlepel in je ene hand en het mengsel in je andere hand. Druk en draai het mengsel samen met de lepel totdat je stevige compacte balletjes hebt.

Stap 6 Balletjes bakken
Verhit in een diepe koekenpan een laag druivenpitolie. Bak de balletjes in ongeveer 10 minuten totdat ze goudbruin zijn. Keer regelmatig om. Laat uitlekken op keukenpapier en zet apart.

Stap 7 Sopropo bakken
Bak dan de sopropo in een laag druivenpitolie totdat ze ook goudbruin zijn. Keer ze regelmatig om.

Stap 8 Saus
Verhit een scheutje druivenpitolie in de wokpan. Fruit de rode ui en sjalot aan totdat ze glazig zijn. Voeg dan de tomaten toe en bak deze een paar minuten mee op halfhoog vuur. Breng de saus op smaak met de bouillon, agave, uienpoeder, cayennepeper en laurierblad. Schenk 300 ml toe en breng de saus ook de kook op halfhoog vuur.

Stap 9 Baden
Baad de gebakken balletjes en sopropo in de saus en dek de pan af. Laat de sopropo 45-60 minuten garen op laag vuur. Draai de sopropo regelmatig om en proef tussendoor hoe de saus smaakt. Voeg agave, zeezout of cayennepeper toe naar smaak. Mocht de saus droogkoken, voeg dan een klein scheutje water toe.

Kook de rijst zoals op de verpakking staat en bak de banaan in een klein laagje olie.

Stap 10 Nyan switi
Serveer de gevulde sopropo met gekookte wilde rijst en gebakken baby banaan. Nyan switi!

Deel dit artikel