Recept: Bruine bonen met polonaise

BB is misschien wel een van de meest bekendste gerechten uit de Surinaamse keuken. Met een goede reden ook wel, want het is eenvoudig te bereiden, smaakvol en low-budget. En als er één recept te veganizen is, dan is dat wel de bruine bonen. Leer nu in 3 stappen een switi vegan Surinaamse bruine bonen op tafel zetten.

De sleutel tot succes is het variëren met groentes. Vandaag kies ik voor Bruine Bonen met Bulgur en varieer met champignon en prei. Het klinkt misschien een beetje ongewoon, prei in de BB. Maar de aromatische kruidachtige smaak van prei gaat heel goed samen met de zacht romige smaak van BB. En met een aantal basisingrediënten maken we al snel een heerlijke kruidige bruine bonen.

TIP: MAAK ER EEN POLONAISE VAN
De versie Surinaamse bruine bonen die ik ken van vroeger is zonder poespas. BB met R. Verder geen polonaise. Maar what about de bijgerechten? Een bijgerecht geeft BB iets feestelijks toch? Of je nou kiest voor gekookte rijpe banaan, komkommer op azijn, cassavechips, kousenband, worteltjes uit de oven, gestoofde antruwa of een frisse salade…een bijgerecht brengt kleur op tafel. En ben jij van plan vaker BB te eten? Probeer het recept ook eens met wortel, paprika en doperwtjes.

EXTRA TIP: GEEF VERSE GROENTES EEN HOOFDROL
Wanneer je vegan friendly bruine bonen maakt, denk dan niet dat je de kip of varken per se moet vervangen met bewerkte ‘nep’ producten en vleesvervangers. Vlees vervangen met vleesvervangers suggereert dat we vlees nodig hebben om ons gerecht lekker te maken. En ik vraag mezelf af of dat waar is. Daarnaast smaakt nepvlees niet als echt vlees, dus als je je daarop focust valt het eten negen van de tien keren tegen. Ook heb ik geleerd dat tijdens het bewerken van voedsel essentiële voedingsstoffen als vitamines, mineralen en vezels verloren gaan. Tegelijkertijd worden er ook suikers en E-nummers aan toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen. Dit zorgt ervoor dat we de bewerkte producten minder snel kunnen verteren met alle gevolgen van dien. Als je stopt met dieren eten, kies dan vervolgens voor een gezonde gewoonte ( vers fruit, verse groentes) in plaats van een ongezonde gewoonte (bewerkte vleesvervangers).

LAATSTE TIP: VOEG PEPER TOE
Ben jij een vuurspuwer? Voeg dan bij stap 3 een Madame Jeanette toe aan de bruine bonen. De pepre zal naarmate de stoof kookt een heerlijke geur afgeven en ook de smaak wordt pittiger. Wil je het nog pittiger hebben? Bòs dan de peper tussendoor.  

Ingrediënten (voor 6 personen)
- 800 gram bruine bonen uitgelekt
- 2 medium uien fijngesneden
- 2 medium tomaten in blokjes gesneden
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 8 piment korrels (voor de aroma, niet om op te eten)
- 1 tl tomatenpuree
- 1 bosje selderij fijngesneden
- 200 gram champignon gesneden
- 1 medium prei in ringen gesneden
- Zwarte peper
- Himalaya (pink) zout
- olie (eventueel)
- water (eventueel)

Keukenbenodigdheden
- (Wok) pan
- Ruime pan

Stap 1 | Roerbakken
Verhit een scheutje olie op hoog vuur in een ruime (wok) pan. Voeg de prei en de champignons toe. Gedurende 3 minuten omscheppen totdat de groentes beetgaar zijn.

Stap 2 | BB bereiden
Verwarm een scheutje olie op medium hoog vuur. Bak hier de uien, tomaten en knoflook in voor 4 minuten. Voeg dan de bruine bonen, pimentkorrels en de helft van de selderij toe. Roer de tomatenpuree erdoor en laat het, met de deksel op de pan, 5 min. op laag vuur koken. Voeg eventueel een klein scheutje water toe zodat het niet aankoekt.

Stap 3 | Mix en stoven
Voeg dan de groentes bij de BB in de pan. Roer goed door. Proef en breng eventueel nog op smaak met zout en zwarte peper. Laat alles nog eens 5 minuten op laag vuur stoven. Als het tussendoor begint droog te koken, voeg dan nog een klein scheutje water toe.

Garneer de bruine bonen met de rest van de selderij. Serveer met bulgur, komkommer op azijn, rijpe gekookte banaan, kousenband en cassave chips. Nyan switi!
 

Deel dit artikel