Recept: groene salade met tuinerwten en croutons

Wat leuk dat ik vandaag weer een Gesontu recept met jou mag delen. De meeste van jullie weten dat ik gek ben op salades en dat ik graag verschillende combinaties maak. Het allermooiste aan salades vind ik dat ze eenvoudig te bereiden zijn. Met een paar basisingrediënten maken we al snel een switi combinatie. Dat geldt ook voor de groene salade met tuinerwten die we binnen 30 minuten op tafel zetten.

Knapperige croutons
Maak je salade extra feestelijk met croutons. Deze heerlijke stukjes brood, krokant gebakken in de oven, doen iedereen meteen watertanden. Natuurlijk zijn ze ook te bereiden in de airfryer of de pan.

De tuinerwt
De tuinerwt uit de vriezer is het hoofdingrediënt in deze groene salade. Deze heeft in vergelijking met de ingeblikte een meer stevige frisse bite. Ik ontdooi de erwten nooit van tevoren, want daar worden ze slap van. En slappe erwten willen we in dit recept voorkomen. Blancheren is daarom de beste optie. Dan blijft het lekker knapperig.

Ingrediënten croutons:
- 2 sneetjes (stok) brood
- 4 eetlepels druivenpitolie
- 2 eetlepels tafelazijn
- gedroogde dille of andere gedroogde kruiden naar wens
- Himalaya roze zout
- zwarte peper

Ingrediënten salade (4 pers. grote portie):
- 300 gram quinoa
- gedroogde dille of andere gedroogde kruiden naar wens
- 800 gram bevroren tuinerwten of doperwten
- 1 grote komkommer in blokjes gesneden
- 150 gram (veld) sla
- 2 stengels lente-ui fijngesneden
- 1 bosje koriander fijngesneden
- (Himalaya roze) zout
- zwarte peper
- ½ lemmetje
- 2 rijpe avocado’s, het vruchtvlees in kleine blokjes gesneden

Verder heb je nodig:
- een oven, pan of airfryer voor de croutons
- ruime kom
- steelpannetje
- vergiet
- en een grote saladeschaal

Stap 1 Croutons kruiden
Verwarm de oven voor op 160 graden. Snijd het brood in blokjes van gelijke grootte. Zet de blokjes vervolgens in een ruime kom. Besprenkel met olijfolie en tafelazijn. Hussel de olie en azijn goed door de croutons. Strooi er dille, zwarte peper en zout over en hussel nogmaals. Verdeel de croutons nu over de bakplaat en schuif ze in het midden van de oven. Bak de croutons nu in 30 minuten tot knapperig/droog zijn.

Stap 2 Quinoa koken
Kook de quinoa zoals op de verpakking staat. Of doe de quinoa in een pan met twee keer zoveel water en laat het geheel zo'n 10 minuutjes koken. Giet af en zeef het overtollige vocht eruit. Besprenkel met dille, zwarte peper en zout. Laat een beetje afkoelen voordat je het in de salade doet.

Stap 3 Tuinerwten blancheren
Doe de bevroren tuinerwten in een ruime kom. Giet (kokend) heet water over de erwten gieten. Laat ze vervolgens 1 minuut zwemmen in het water, zonder deksel. Spoel ze daarna af met kowru watra. Laat goed uitlekken in een vergiet.

Stap 4 Mixen
Doe alle ingrediënten (behalve de avocado) in een ruime salade bowl en mix alles goed door elkaar. Breng op smaak met een beetje lemmetjesap, olie, zout en zwarte peper.

Stap 5 Nyan switi
Verdeel de salade op de borden en serveer met avocado als topping. Nyan switi!

Deel dit artikel