Recept: Regenboog fruitsmootie met manya ster

Vandaag staat er iets fruitigs op ons Gesontu menu: een regenboog smoothie in de kleuren van de Sranang vlag! Het stapelen van een vloeibare structuur kan een uitdaging zijn want het mengt heel snel met elkaar. Daarom hebben we dikke stevige smoothies nodig. En om dit te bereiken gebruiken we bevroren fruit als basis. Dit maakt het stapelen eenvoudig.

Een smoothie drinken is natuurlijk altijd een gezond idee. Perfect als ontbijt of snack tussendoor. En met de verschillende lagen ziet het er nog eens feestelijk uit. Met deze fruitsmoothie wordt jouw dag extra Gesontu. 
 
De variatiemogelijkheid met fruit is eindeloos. Maar omdat we de moi kloru fu a fraga maken, gebruiken we rode, witte en gele fruitsoorten. En om een donkergroene kleur te creëren gebruiken we spirulina poeder. Deze eiwitrijke groene alg maakt geeft dus die donkergroene kleur. De smaak vind ik intens en niet zo lekker, maar in een smoothie lust ik het wel. Ook voeg ik moringa poeder toe om het extra Gesontu te maken. Heb je geen spirulina tot je beschikking? Probeer het dan met tayerblad, spinazie of kiwi.

 
Voor 1,5 liter heb je nodig:
- 1 manya
- 7 bevroren medium bananen in plakjes gesneden
- 5 bevroren appels in blokjes gesneden
- citroensap van ½ citroen
- 250 gram bevroren aardbeien
- 225 gram bevroren pitloze kersen
- 2 theelepels spirulina poeder
- 1 theelepel moringa poeder (eventueel)

Stap 1/5: Gele ster (manya)
Snijd een gedeelte van de manya in een plak. Niet te dun en ook vooral niet te dik, de dikte is ongeveer van 1 euro, zo blijft hij makkelijker plakken.  
De rest van de manya snijd je in stukjes en bewaar je apart. Want deze gebruiken we voor groen.  
 
Creëer dan de 5 puntige ster en plak de ster in je smoothieglas. Gebruik eventueel een de achterkant van een lepel om de ster tegen het glas te drukken. Leg het glas op de zijkant zodat de ster goed blijft plakken terwijl je de smoothies maakt.

Stap 2/5: Groen (banaan, manya en spirulina)
Doe 5 bananen en de overige manya in de blender en blend. Voeg scheutje voor scheutje water toe. Zorg er wel voor dat de structuur dik blijft. Voeg dan de spirulina en de moringa toe en blend nog een keer. Schenk de groene smoothie in een glas en bewaar het een paar minuten in de vriezer terwijl je de volgende kleur maakt.

Stap 3/5: Rood (aardbei en kers)
Blend de aardbeien en kersen. Voeg water toe. Schenk de smoothie in een glas en bewaar een paar minuten in de vriezer.

Stap 4/5: Wit (banaan, appel, citroensap)
Blend de overige 2 bananen en appel tot een dikke smoothie. Blend dan citroensap mee om te voorkomen dat de banaan bruin wordt.  

Stap 5/5: Maak de vlag
Start met de onderste groene laag en schenk je smoothieglas 1/3 vol met groene smoothie.

Volg dan met de tweede witte laag. Schep een beetje wit op een lepel. Werk van de randen naar binnen toe. Doe dit door de lepel zo diep mogelijk in het glas te brengen tegen het groene aan. Laat op het laatste moment pas het wit glijden op het groene. Zo creëer je de meest strakke lagen en lopen ze niet in elkaar over.

Bovenop de tweede laag komt rood. Gevolgd door wit en eindig met groen.

Serveer met een rietje, cheers!!

Deel dit artikel