Vasten; de manier om mijn lichaam te resetten

PERSOONLIJK VERHAAL - Groen eten is belangrijk. Maar Sergio gaat verder dan dat. Hij eet omdat hij het lekker vindt, maar vooral ook omdat hij wil dat zijn lichaam functioneert en gezond blijft. Hij laat zich inspireren door Dick Gregory’s visie over ‘Power of the body to heal itself’. Na het zien van zijn speech over vasten, ontgiften en het verjongen van onze cellen, gaat Sergio er helemaal voor. In dit verhaal vertelt hij over zijn twee uitdagingen: ‘waterfasting’ en ‘intermittent fasting’.

Waterfasting
De strekking is als volgt: In ons dagelijkse leven krijgen wij allerlei schadelijke en giftige stoffen binnen waaronder chemicaliën. In ons eten, in de lucht en in het water. Al leven we nog zo gezond, we krijgen deze stoffen altijd binnen. Als we gezonder leven, wel een flink minder natuurlijk. De meest chronische ziektes worden veroorzaakt door de aanwezigheid van ongewenste stoffen in het lichaam, of juist het ontbreken van belangrijke stoffen in ons lichaam. 

Op zich vind ik dit geen schokkende informatie. Dit wist ik eigenlijk al. Wat ik wel heel bijzonder vond, was dat we dat zelf kunnen veranderen. Hoe? Door te detoxen. En om nog specifieker te zijn, te ‘waterfasten’. Acht dagen water drinken, zonder te eten. Onderzoek toont aan dat cellen die een detoxperiode hebben ondergaan, in staat zijn om zich aan te passen en weer te groeien, waarmee wordt aangetoond dat we met vasten onze celfunctie verjongen. Daarbovenop functioneert ons lichaam gewoon beter zonder al deze belastende stoffen.

Uitdaging 1
Let’s do it! Ik had nog nooit eerder gevast, maar ik hou wel van een uitdaging. Dit wordt mijn ultieme detox. Zo gezegd, zo gedaan. Conclusie: Het was een hels avontuur. Letterlijk. Op dag twee begon de water smaak me tegen te staan. De eerste vier dagen had ik honger zoals ik nog nooit honger had gehad. Ik kreeg hoofdpijn en voelde me zwakjes. Allemaal ontwenningsverschijnselen zoals Gregory voorspelde. Het vasten vergte mij veel energie. Het grootste obstakel waren de sociale consequenties. Uit eten gaan of gewoon afspreken zat er even niet meer bij. Dus gelukkig had ik vantevoren al mijn sociale aangelegenheden afgezegd. Dat heeft me echt geholpen om me op mijn doel te focussen. 

Na acht dagen was mijn lichaam ontgift en herprogrammeert. Nadat ik over de vermoeidheid en 'kater' van de eerste dagen heen was, voelde ik me geweldig! Ik sliep beter, voelde me uitgeruster en was ook nog eens vier kilo afgevallen. 

Intermittent fasting
Na het waterfasten stond mijn nieuwe uitdaging te wachten: intermittent fasting (vasten met tussenpozen). Door het af en toe overslaan van maaltijden vallen we bijvoorbeeld sneller af, het is cholesterol verlagend, we versnellen de vernieuwing van cellen (dus minder snel ‘oud’ worden) en er is een lagere kans op hart- en vaatziekten en mogelijk kanker. Ik wil voor alle duidelijkheid zeggen dat ‘intermittent fasting’ géén dieet is, maar een voedingspatroon. En het kan op heel veel manieren worden toegepast. Bijvoorbeeld twee maaltijden per dag, om de dag eten en vijf uren per dag eten. Belangrijk is wel dat de vastenperiode minimaal 12 uren duurt, en het liefst flink langer.

Uitdaging 2
Vasten met tussenpozen doe ik volgens de ‘drie cycli van het lichaam’: 1) Appropriation, 2) Assimilation en 3) Elimination. Het zorgt dat wat we eten wordt verwerkt. En dat we de juiste voedings- en bouwstoffen binnen krijgen, om vervolgens datgene wat we niet nodig hebben af te stoten. Dus dat betekent dat ik van de 24-uren op een dag, 6 uren wel eet (van 02pm tot 08pm), en 18 uren niets. Buiten de vastenperiode eet ik wel, en natuurlijk vooral gezond en gevarieerd. 

Appropriation van 12am tot 08pm In deze fase staat het eten en verteren van voeding centraal. Om 02pm verbreek ik mijn vastenperiode van 18 uren. Dan start ik meteen met een lunch. Dat kan zijn soep, brood of salade. Maar mijn favoriet is een shake met als basis erwten eiwitpoeder, met twee soorten fruit. Ik hou van de combinatie mango en banaan. Om mijn lichaam genoeg ruimte te geven voor de spijsvertering, eet ik na de shake een uur niets. Wel drink ik water. Na het uur, dus ongeveer om 03pm eet ik fruit (bijvoorbeeld kiwi of een sap van vers fruit) om mijn energie op pijl te houden. Eigenlijk eet ik dan fruit van 03pm tot 04:30pm, het einde van mijn werkdag. Om 05pm start ik dan meestal met het avondeten. Dan eet ik wel wat zwaarder. Mijn lichaam heeft ongeveer drie uren nodig voor de spijsvertering hiervan. Om te voorkomen dat mijn lichaam om 08pm nog bezig was met verteren, probeer ik met oog voor de volgende cyclus mij hieraan te houden. 

Assimilation van 08pm tot 04am
Deze cyclus staat in het teken van opname en gebruik van de voedingsstoffen en mineralen. In dit tijdsbestek eet ik niets en ben ik meestal aan het relaxen. Ik drink wel water totdat ik mijn dagelijkse dosis binnen heb. Volgens de ‘daily water intake calculator’ van medindia.net, is dat in mijn geval drieënhalf liter. 

Elimination van 04am tot 12pm
Tijdens deze cyclus is het lichaam bezig met het afstoten van alle voeding die niet kan worden geabsorbeerd. Het lichaam is als het ware aan het ontgiften. Een gevolg is ‘s morgens wakker worden met een droge mond, de slechte adem en donkere urine. Om ongeveer 08am start ik met een paar glazen water, daarna kies ik voor een glas versgeperste sinaasappelsap, meloen of een komkommer. Dus fruit met veel vocht. Dit hou ik vol tot 2pm, waarna ik lunch met een shake, broodje, soepje of salade.

Het moeilijkste aan intermittent fasting vond ik het afbouwen van mijn normale eetpatroon. Dus echt eten op een bepaald tijdstip, en niet wanneer het mij uitkomt. Maar zodra ik hierdoorheen was, en besefte dat het niet nodig is om op ieder moment van de dag te eten, raakte ik al snel gewend aan mijn nieuwe eetpatroon. 

Sergio Chin (Paramaribo, ’80) emigreert op zijn tiende naar Nederland. Hij woont in Rotterdam. Tot op de dag van vandaag houdt hij zich aan het ‘intermittent fasting’. Vooralsnog is hij nog niemand in zijn vrienden- en familiekring tegengekomen die zich eraan waagt. “Wederom ben ik de enige die zo gek is om dit te proberen,” aldus Sergio.

 

 

 

Deel dit artikel