De oplossing voor mijn burnout klachten

INTERVIEW - Gelukkig zijn. Daar draait het om bij Angelique de Graav (Rotterdam, ’79) van Detox Den Haag. Na een jarenlange zoektocht, naar een oplossing voor haar burnout klachten, richt ze haar bedrijf op. Het is een one-stop-shop gericht op mensen met burnout- en stress gerelateerde klachten. Ze kunnen er terecht voor een detox voetenbad, coaching, workshops en voedingsadvies. Ik spreek met Angelique over haar burnout klachten en hoe ze haar gezondheid op de eerste plaats zet.

“Ik ben net terug van een familie-paasbrunch. Dat doen we traditiegetrouw ieder jaar,” zegt ze terwijl ze groenten tjopt. Het is zondagmiddag. Ik sta aan Angelique’s kookeiland en kijk toe hoe ze snel een ovengerecht voor vanavond klaarmaakt. “Je eet wel mee toch? Het is een experiment. Lust je dit?” Ik zie aardappel, augurk, pruimen, uien, paprika en een fles Mrs. Balls Mangochutney. Ja, dat lust ik wel natuurlijk. Haar dochtertje groet, en gaat dan weer snel verder spelen in de woonkamer. Angelique heeft het druk, maar het belet haar niet om één en al aandacht te zijn, één en al enthousiasme.

Angelique is één en al enthousiasme en praat vol passie over haar gezondheid

Hoe is je passie voor gezondheid ontstaan?
“Wat voor mij echt een trigger was, is dat ik dezelfde klachten kreeg als mijn moeder en ook een beetje op dezelfde leeftijd. Darmklachten bijvoorbeeld. Ik kan natuurlijk nog steeds niet voorspellen wat de toekomst biedt, maar ik had haar zeker van haar klachten af kunnen helpen. Mijn moeder is overleden aan kanker toen ze 54 was. Ik kan me nog goed herinneren dat ze zei: ‘Het is die drang naar suiker die mij ziek maakt. Die suiker voedt mijn kanker’. Ik was toen 21 en ik dacht op dat moment van hoe komt ze daar nou bij. Maar het is me wel altijd bijgebleven. Nu weet ik dat ze gelijk had. Ze had er behoefte aan, maar ze had op dat moment niet de middelen en de kennis om daar verandering in te brengen.”

Kan je iets vertellen over je burnout klachten?
“Ik heb veel geprobeerd om tot een oplossing te komen. Van coaching, naar een dieet, tot mezelf inlezen over het onderwerp. Uiteindelijk had ik overal wel een beetje aan, maar het grote plaatje werd maar niet duidelijk voor mij. Ik was duizenden euro’s verder, zonder een oplossing. Op een gegeven moment was ik niet meer vooruit te branden. Ik was oververmoeid. Het was echt een klap voor mijn lichaam. Ik vond het echt frusterend om geen antwoorden te vinden. Uiteindelijk kwam ik via bioresonantie therapie erachter dat mijn bijnieren waren uitgeput. Ze waren dus de oorzaak. Vanaf toen zag ik eindelijk het verband tussen mijn klachten. En nog mooier, ik kon het eindelijk gericht oplossen. Het begin van mijn zoektocht.”

Wat gebeurt er wanneer er geen oplossing plaatsvindt?
Dan is het heel moeilijk om op de 'nulstand' terug te komen. Wanneer het lichaam dan een beetje stress ervaart, dan reageert het daar veel sneller op. Stel dat nul, relaxed betekent. En tien, een burnout. Dan kunnen veel mensen van een tien naar een vijf gaan, maar die nulstand bereiken is moeilijk. Want bij een beetje stress is de kans groot om van een vijf naar een acht te schieten.”

Heeft dat iets me maken met stresshormonen? 
“ Ja. Die bestaan uit adrenaline, cortisol en nor adrenaline. Ze zorgen ervoor om stress de baas te boven te zijn, het laat de bloeddruk stijgen waardoor er bloed beschikbaar is in de hersenen en spieren. En het zorgt ervoor dat we alert zijn. Maar het is wel de bedoeling dat het lichaam weer terug gaat naar de nulstand. En wanneer dat niet gebeurt raakt het lichaam uit balans. En dat kan problemen in de hormoonhuishouding geven. De weerstand gaat achteruit. Dat was dus echt niet goed voor mijn humeur en mijn gezondheid.”

Zie je dat ook in je praktijk?
“Zeker. En er wordt gezegd dat we stress moeten leren herkennen enzo. Daar ben ik het helemaal mee eens, maar het helpt echt wanneer dat nulpunt weer bereikt wordt. Ik help mijn klanten daarmee, zodat ze weer succesvol kunnen werken en kunnen participeren in de samenleving. Behalve het detox voetenbad geef ik ze handvaten om hun grenzen aan te geven. Dus hoe ze nee kunnen zeggen zonder dat ze zich daar schuldig over hoeven te voelen.”

Voel jij je wel eens schuldig?
“Voor mijn burnout klachten voelde ik me nooit schuldig. Ik kon makkelijk nee zeggen. Maar tijdens mijn burnout voelde ik me wel schuldig. Mijn neurotransmitters waren dus flink uit balans. Dat zijn stofjes in de hersenen die bepalen hoe je je voelt. Het gevolg was dat ik gesprekken bleef overdenken. Ik piekerde en had slaapproblemen. Ik liet me vaker overreden en kon geen nee zeggen. Ik had een functie bij de gemeente Rotterdam. Het werk vond ik heel leuk. Maar er waren interne veranderingen waardoor er geen duidelijkheid kwam in wat ik moest doen. En dat ervaarde ik als heel stressgevend. Ook had het te maken met ‘gehoord worden’. Het is niet dat ik perse door een persoon gehoord wilde worden hoor. Maar vroeger begreep ik niet dat mensen vooral horen wat ze op dat moment willen horen. Dan was ik achteraf echt gefrusteerd en zei ik altijd: ‘Ja dat heb ik toch gezegd. Waarom luister je niet?’ Nu begrijp ik dat mensen luisteren naar datgene wat in hun wereldvisie past.”

Angelique op de foto met haar moeder, ze is dan vier jaren jong 

Hoe zet jij je gezondheid op de eerste plaats?
“Het gaat eigenlijk vanzelf. Ik heb een lichaam waar ik mijn hele leven mee moet doen. Ik ben me bewust dat we leven in een luchtvervuilde wereld. Ook zijn veel dingen syntetisch en niet meer puur. Denk aan de chemische toevoegingen in ons eten bijvoorbeeld. Ons lichaam lichaam krijgt stress van die toevoegingen, omdat het niet weet wat het met de stoffen aan moet. Ik vind het niet normaal, maar het is wat het is. Het gaat erom hoe we ermee omgaan.”

Ben je altijd zo bewust geweest?
“Ik merkte als tiener wel al dat ik anders was dan mijn klasgenoten. Zij experimenteerde met roken. Ik niet. Ik weet dat het verslavend is. En dat het ook nog eens slecht is voor mijn gezondheid. Dus ik nam bewust de stap genomen om het niet te doen. Ik weet ook nog dat ik aan de pil was en dat ik huidklachten daarvan kreeg.  Toen ik ermee stopte, hielden mijn huidklachten ook meteen op. Mijn lichaam reageert meteen op chemische toevoegingen. En sinds ik dat weet, let ik er meer op. Laatst kreeg ik nog een stukje red velvet cake aangeboden. Daar zitten dus heel veel rode kleurstoffen en chemische ingredienten in. En ja, dan is het opeens minder aantrekkelijk voor mij.”

Wat geef je jouw dochter mee als het gaat over gezondheid?
“Wanneer ze klachten heeft, werk ik met essentiële oliën. Wanneer er iets ernstigs is ga ik absoluut naar de huisarts, maar als het kan begin ik met olie. Dat is wat de natuur ons geeft. Dat is het Surinaamse in me. In de jungle zijn er geen pillen. Vroeger gingen mensen ook niet naar het ziekenhuis, maar grepen naar de natuur. Laatst kwam de buurvrouw om kinderparacetamol te vragen voor haar kindje. Dus ik het hele huis doorzoeken, ik wist gewoon niet meer waar ik het had gelaten, zolang heb ik het niet gebruikt. Wat ik mijn dochtertje ook mee zou willen geven is om zichzelf te vertrouwen. Dus niet klakkeloos de medicatie innemen die de dokter voorschrijft, maar eerst de bijsluiter kritisch te lezen.”

 Samen met haar dochter gaat Angelique het liefst naar het strand

Heb jij regels als het gaat over je gezondheid? 
“Heb ik ergens trek in? Dan eet ik het. Dat moet kunnen vind ik. Maar tegelijkertijd zorg ik ervoor dat mijn voeding gevarieerd is. En vooral heel veel groenten op mijn bord. Verder heel veel lachen en genieten. Want gelukkig zijn, daar draait het om in mijn leven. Ik luister naar mijn lichaam en neem het ook heel serieus. Ik investeer in ontspanning. Dan ga ik lekker vroeg naar bed met een goed boek. Neem een ontspannend voetenbad. Of ik ga een dagje naar de sauna. Belangrijk vind ik ook mijn vitamine D. Als kleurling in Nederland, is een tekort, al bijna een gegeven. Met weinig zon in Nederland krijg ik dat gewoon niet elke dag binnen.”

Hoe los je dat vitamine D tekort op?
“Ik neem een supplement  in, vitamine D olie. Bij twee of drie druppels per dag, heb ik bijna een zomerse dag, hahaha. Voor mijn dochter mix ik het met olie. Dat smeer ik dan op haar lichaam. Want zon wordt ook opgenomen via de huid.”

Wat doe jij om te ontspannen?
“Met een klankschalenmassage kom ik in een ultieme ontspanning. Ik ben ook dol op het strand. Daarom woon ik ook in Den Haag. Het liefst pik ik mijn dochter na schooltijd op om vervolgens meteen door gaan naar Monster of Kijkduin. Het maakt me niet uit wat voor weer het is. Maar ik hoef niet perse de deur uit hoor, om ontspanning op te zoeken. Ik kan zelfs genieten van schoonmaken. Ik ben tevreden in het moment, ik ben niet te streng voor mezelf en ik geniet van de kleine dingen. Ja, dat is mijn definitie van ontspanning.”

Wanneer ben jij het gelukkigst?
“Ik ben de hele dag gelukkig. Ik geniet van het samenzijn met mijn dochter. Ik ben dankbaar dat ik klanten kan helpen. Wanneer een detox voetenbad aanslaat en de klant zich opeens ontspannen voelt. De ogen gaan open en de klant staat weer in het leven. Na een klant haar derde behandeling zei ze: ‘Mijn leven is aan het veranderen. Alles gaat makkelijker. Ik ben een schip, de zee is weer kalm, ik kan de haven weer zien’.”

Heb jij een angst die je wil overwinnen?
“Ik heb net een angst overwonnen. Ik vond eng om bedrijven te bellen en te vertellen over Detox Den Haag. Ik weet niet wat het is maar ik vond het zo vreemd. Ik voelde me echt ongemakkelijk om iemand op te bellen die helemaal niet om mij vraagt. Ik klapte dan dicht. Een businesscoach heeft me geholpen mijn angst te overwinnen. Als ondernemer ben ik steeds bezig met mezelf ontwikkelen. Tegelijkertijd wil ik ook tevreden zijn met wat ik heb. Door dat eerste voel ik me best wel gepushed. En dat tweede vind ik best wel moeilijk omdat ik perfectionistisch ben. Maar goed, dat is groeien en uiteindelijk is het een kwestie van doen. Groeien betekent ook angsten tegenkomen. En dan kan je een keuze maken, om er wel of niet in mee te gaan. Nu denk ik: ‘Go for it Angelique. Je kan het’.”

Bekijk ook het video interview met Angelique. Doe uw voordeel ermee, en leer hoe u stress tegen kunt gaan.

Voor meer info over Detox Den Haag KLIK HIER.

Extra: Du En Yusrefi ontspannend voetenbad. KLIK HIER en zie Angelique's eenvoudige stappenplan voor een momentje voor jezelf. 

Deel dit artikel