Recept: heri heri van geplukte oesterzwam

Misschien vraag je je af: “Heri heri zonder bakkeljauw en ei? Wat blijft er dan nog over?” Heel veel natuurlijk! Met dit recept leren we dat het variëren met groentes eenvoudig is. En op deze manier zetten we een combinatie van smaken op tafel.

Oesterzwammen
Je zag de oesterzwam al eerder voorbijkomen in  de sopropo en de alkaline noodle soup. Deze paddestoel is veelzijdig en lekker, met een zachte vlezige structuur. Te gebruiken als vulling of topping. Gemarineerd of mild. Gebakken of gestoofd. De oesterzwam is geschikt om in reepjes te scheuren. Dit wordt ook wel plukken, scheuren of pullen genoemd. En de reepjes behouden zelfs na het bakken nog hun stevige structuur.
Ingrediënten oesterzwammen 4 tot 6 personen
- (druivenpit) olie
- 2 uien fijngesneden
- 4 teentjes knoflook fijngesneden
- 2 tomaten in blokjes gesneden
- 300 gram oesterzwammen geplukt
- 4 eetlepels agave siroop
- 2 eetlepels coconut aminos of soyasaus
- 2 stengels selderij fijngesneden
- zout
- zwarte peper
- verse Madame Jeanette gesneden (voor de vuurspuwers onder ons)

Verder heb je nodig
- 1 cassave (ongeveer 400 gram)
- 4 aardappelen met roze rode schil (wit gele binnenkant)
- 4 zoete aardappelen met bruin oranje schil  (oranje binnenkant)
- 2 rijpe bakbananen (niet overrijp)
- 1 ui fijngesneden
- 1 spitskool gesneden
- 2 bosjes (ongeveer 250 gram) kousenband gesneden
- 1 komkommer in plakjes gesneden
- klein bosje selderij
- (kokos) olie

Stap 1/5 Oesterzwammen bakken
Verwarm een scheutje olie in een wokpan en bak de uien totdat ze glazig zijn. Voeg dan de knoflook en tomaten toe. Doe dan de geplukte oesterzwammen erbij. Bak alles nog eens op hoog vuur voor ongeveer 5 minuten. Goed roeren tussendoor. Doe het vuur dan lager en voeg de agave siroop en coconut aminos erbij. Bak alles op medium hoog vuur. Als de oesterzwammen gaar zijn is het klaar. Wil je een bruiner krokant korstje? Bak dan nog wat langer door. Garneer met selderij.

Stap 2/5 Schillen en snijden
Breng een grote pan met water aan de kook. Schil ondertussen de cassave en snijd in grote stukken. Schil beide aardappels en snijd ze in stukken. Schil de banaan en snijd in ronde plakken.

Stap 3/5 Alles koken in één grote pan
Doe de cassave, aardappelen en banaan in de pan met kokend water. De gele aardappel is als eerste gaar, na ongeveer 10 minuten, haal deze uit de pan en houd deze apart. De bakbanaan en zoete aardappel zijn na ongeveer 15 minuten gaar. De cassave is na ongeveer 20 tot 25 minuten klaar. De cassave is gaar wanneer je er met een vork doorheen kan prikken. Giet alles af en laat goed uitlekken.

Stap 4/5 Bak de kouseband en spitskool
Fruit de ui in (kokos) olie. Voeg de kouseband toe en bak in ongeveer 8 tot 10 minuten gaar. Af en toe goed roeren. Schenk eventueel een klein scheutje water in de pan om aankoeken de voorkomen. Bak de spitkool op dezelfde manier. Voeg naar wens zout en zwarte peper toe.
Stap 5/5 Nyan switi
Verdeel de aardvruchten, bakbanaan, komkommer, kouseband en spitskool over de borden. Doe daarbovenop de oesterzwammen en garneer met selderij. Geniet van je vegan Surinaamse heri heri. Nyan switi!

Deel dit artikel