Recept: frozen banana bites

Kleine pronkstukjes met een groot wauweffect! Deze no-bake snack is om meteen op te eten. Serveer ze koud, dan zijn ze op hun best. Met deze indrukwekkende snack kun je voor de dag komen. En ze zijn ook net iets anders dan anders. Want we gebruiken geen oven, maar een vriezer!

Dit heb je nodig voor 20 bites:
- 12 medium dadels ontpit
- 2 medium half rijpe bananen, in ronde plakjes gesneden
- 250 gram pure chocolade, in gelijke stukken gebroken
- handvol pinda’s gemalen
- pindakaas

Dit keukengerei heb je nodig:
- keukenmachine of blender
- hittebestendige kom medium size
- (steel) pan medium size
- bord/plaat die in je vriezer past bedekt met bakpapier
- vriezer

Het recept:

Stap 1 Maak de dadelcaramel
Doe de dadels in een kom en giet er gekookt water over. Week ze voor 15 minuten. Giet de dadels af en doe ze in de keukenmachine. Mix tot een mooie stevige structuur. Is de structuur nog iets te stevig? Voeg dan een paar eetlepels water toe totdat het een caramel structuur heeft.

Stap 2 Maak de bananen rondjes
Leg de bananen in rondjes op het bakpapier. Doe er dan een theelepel pindakaas op. En daarbovenop doe je een halve theelepel dadelcaramel. Herhaal totdat je alle bananen rondjes hebt bedekt. Doe ze in de vriezer voor ongeveer een uur.

Rondjes banaan, pindakaas en dadelcaramel voor in de vriezer

Stap 3 Maak zijdezachte chocolade
Zorg voor een pan met gekookt water. Doe de chocolade in een hittebestendige kom. Zet daarna de kom op de pan met kokend water. Vanaf dit moment begint de chocolade langzaam te smelten. Blijf erbij staan op af en toe te roeren. Binnen een paar minuten heb je prachtige zijdezachte gesmolten chocolade. Haal de kom van de pan. Voorzichtig, het kan heet zijn.

Belangrijk is dat je ook de onderkant van je kom goed afdroogt. Wanneer je dit doet, blijft je chocolade mooi zacht. Wanneer je dit niet doet is de kans groot dat het gaat klonteren. En dat wil je natuurlijk niet. Een ander aandachtspuntje is om de chocolade niet af te dekken. Want dat zorgt voor condens en dat komt dan terecht in je chocolade en dan gaat het ook weer klonteren.

Eindig je toch met geklonterde chocolade? Dan is er een eenvoudige manier om het op te lossen. Zet je kom met geklonterde chocolade op een pannetje met kokend water. Voeg dan, al roerend, steeds een theelepel kokend water toe. Dat klinkt natuurlijk gek, om water toe te voegen, aangezien dat dat de oorzaak is van het probleem. Maar echt, het helpt!

Stap 4 Bedek de bananenrondjes
Haal de bananenrondjes uit de vriezer. Dompel per keer een rondje in de chocolade. Plaats daarna het rondje weer terug op het bakpapier. Doe er een beetje gemalen pinda’s overheen. Herhaal totdat ieder rondje onder de chocolade zit. Doe ze daarna terug in de vriezer voor minimaal een uur.

Bananenrondjes omhuld in chocolade

Ik kies voor een biologische pindakaas en eentje met de minste suiker, zout en olie. Zo blijft mijn banana bite verantwoord en Gesontu. Extra tip: natuurlijk kan je ook voor amandelpasta kiezen in plaats van pindakaas. Net zo switi!

Uit de vriezer: kleine pronkstukjes met een groot wauweffect! Serveer ze koud, dan zijn ze op hun best

Deel dit artikel