Recept: Alkaline Noedel Ramen Soep

San we nyan tide? Switi alkaline noedel ramen soep! Hiermee brengen we de Japanse smaken in de Sranang kukru. De bouillon trekken we van champignon, gele ui, sjalot, bosui, appel, Afrikaanse gember en kombu. Allemaal smaken om zout en zoet te balanceren. De meeste ingrediënten zijn bekend in de Gesontu kitchen, maar niet allemaal hoor! Met kombu bijvoorbeeld had ik nog nooit gekookt, maar wil er graag meer over leren. Jij ook? Lees dan hieronder ook het interview met Angelique van Bush Alkaline Essentials.

Ingrediënten bouillon (4 personen):
1 gele ui grof gesneden
1 sjalot grof gesneden
stukje (Afrikaanse) gember fijngesneden
4 stengels bosui fijngesneden
1 appel in kleine blokjes gesneden
10 kastanje champignons gesneden
10 gram kombu gedroogd zeewier (ongeveer 2 handjes)
2 eetlepels zeezout
Cayennepeper
3 liter (gefilterd mineraal) water
Druivenpitolie

Ingrediënten oesterzwammen:
300 gram oesterzwammen geplukt
Zeekraalzilt (of Himalaya pink salt, maar dat is niet alkalisch)
Cayennepeper
Paprikapoeder
Uienpoeder
Sesamolie
Druivenpitolie

Ingrediënten saus:
1 eetlepel sesamolie
2 eetlepels coconut aminos (of soya saus, maar dat is niet alkalisch)
1 eetlepel agave siroop
1 eetlepel tahini

Verder heb je nodig:
250 gram spelt mie noedels
1 stengel bosui fijngesneden
(zwarte) sesamzaadjes
nori bladeren

Verder heb je nodig:
een ruime soeppan
een ruime mengkom
een (wok) pan
1 sauskommetje
4 soepkommen
en eventueel een zeef

Stap 1/4 Maak de bouillon
Verhit een scheutje druivenpitolie in de soeppan. Voeg dan de ui, sjalot en gember in de pan en bak deze tot ze glazig zijn. Voeg daarna de bosui, appel en champignons toe en bak deze dan ongeveer 5 minuten mee. Roer regelmatig door. Breng alles op smaak met zeezout, kombu en cayenne peper. Voeg dan 3 liter water toe en kook de bouillon op laag tot middelhoog vuur voor 90 tot 120 minuten. Af en toe roeren.Stap 2/4 Oesterzwammen kruiden
Zet de geplukte oesterzwammen in een ruime mengkom. Breng dan op smaak met zeekraalzilt, cayenne peper, paprikapoeder, uienpoeder en een scheutje sesamolie. Verhit een scheutje druivenpitolie in een (wok) pan en voeg de gekruide oesterzwammen toe in de pan. Bak in ongeveer 10 minuten een beetje bruin en knapperig.

Stap 3/4 Maak de saus
Meng de sesamolie, coconut aminos, agave siroop en tahini in een kommetje.

Kook de noedels zoals op de verpakking staat. Giet af en spoel af met koud water.

Stap 4/4 Nyan switi
Zeef de bouillon en verdeel over 4 soepkommen. Verdeel dan de saus over de 4 soepkommen. Doe dan de noodles en de oesterzwammen erin. Garneer met bosui, nori en zwarte sesamzaadjes.

Interview met Angelique van Bush Alkaline Essentials

“Alkalisch eten is eten in lijn met de natuur van de mens. Alle natuurlijke producten met een pH-waarde van 7 of hoger zijn welkom in een alkalische levensstijl. Geen hybride of genetisch gemanipuleerde groentes en fruitsoorten.”

De Afrikaanse gember is wat kleiner dan de Aziatische gember toch?
“Het verschil tussen de Afrikaanse gember en Aziatische gember zit in de smaak en vorm. In dit recept gebruiken we de Afrikaanse gember, waarvan de smaak ons aan knoflook doet denken. De Afrikaanse gember is scherper qua smaak en is te herkennen aan de compacte kleine wortels. De Aziatische gember heeft een iets mildere smaak en de wortels zijn ook groter. Je vindt de Afrikaanse gember meestal in de Toko of Oriental.” 

Koken met kombu is nieuw voor mij
“Gedroogd zeewier is nog niet zo bekend in de Surinaamse keuken inderdaad, maar is zeker wel een ingrediënt die in een Gesontu keuken past. Kombu geeft de soep een lekkere umami smaak. Umami is een van de vijf basissmaken, naast zoet, bitter, zout en zuur. Het zorgt ervoor dat de soep een hartige zilte smaak krijgt. Check wel altijd voor de zekerheid of je kombu vegan is, want soms kan het ook visschaafsel bevatten. Dit willen we vermijden. Wij gebruiken in dit recept de biologische Porto Muinos Kombu vlokken van de Ekoplaza.”

Waarom kiezen we voor spelt noodles?
“Noodles zijn meestal van tarwe gemaakt. Tarwe is een onnatuurlijk door-de-mens gemaakte hybride graansoort. Daarom kiezen we in een alkalische keuken voor spelt. Spelt is een oergraan een natuurlijk alternatief op tarwe. De noodles die wij gebruiken zijn 100% procent spelt en vegan: we hebben de Alb Natur spelt Mie noodles gebruikt van de Ekoplaza. Maar de spelt noodles van Smaakt en Samasaya van de Albert Heijn en de Jumbo zijn ook het proberen waard. In SU is dit te vinden bij DA en Choi kan het ook hebben.”

En waarom coconut aminos ipv sojasaus?
“Coconut aminos is de vervanging voor Soja. Soja past niet in een alkalische keuken omdat het geen natuurlijk product is. De sojaboon is een door de mens gemaakt product. Onzuivere en sterk bewerkte vormen van soja kan schadelijk zijn voor onze cellulaire gezondheid. Sojabonen bevatten veel antivoedingseigenschappen zoals fytinezuur dat mineralen steelt zoals calcium, zink, koper, ijzer en magnesium. De coconut aminos die wij hebben gebruikt is te koop bij de Holland & Barret. Weet iemand coconut aminos in SU te vinden?” 

Wat is verschil tussen zeekraal en zeezout?
“Zeekraalzilt gebruiken wij in de soep omdat het gezonder is dan zout, maar ook voor de zilte smaak. Als je geen zeekraalzilt kan vinden, gebruik dan (Keltisch) zeezout. Dit bevat het minste natriumchloride en het meeste magnesium.”

Maar waarom gebruik jij geen (keuken) zout?
“Natriumchloride is wat in de chemische termen (keuken) zout wordt genoemd. Dit zout wordt uit de aardbodem gehaald en wordt behandeld om gebruiksklaar te maken voor consumptie. Terwijl zeekraal en zeezout worden gewonnen middels het natuurlijke proces van verdamping en bevat geen antiklontermiddelen. Aan (keuken) zout worden vaak additieven toegevoegd zoals antiklontenmiddelen. Dit kan leiden tot nierfalen en een te hoge bloeddruk.”  

Deel dit artikel