Recept: vegan gevulde paaseitjes, klein maar fijn

Deze vegan eitjes zijn echte switi smaakbommetjes. Ze zijn klein, fijn en smaken naar meer. Dat hebben ze vooral te danken aan de kurkuma die ze tot leven brengt. Wat ik het allerleukst vind aan het recept: het is er eentje zonder uren te zweten in de keuken, maar die zeker weten heel veel indruk maakt. Wacht niet langer en leer nu stap voor stap deze vegan gevulde eitjes maken. 

Dit heb je nodig voor 24 bootjes:
- 16 kleine aardappeltjes
- 1/2 citroen
- 4 el mosterd
- 1 el kurkuma poeder
- 4 el vegan mayonaise
- 1,5 tl kala namak (zwart zout)
- zwarte peper
- (Himalaya pink) zout
- paprikapoeder
- en fijngesneden selderij voor de garnering
- verder is een spuitzak met groot mondstukje handig
- en eventueel een keukenmachine

Stap 1: krieltjes koken
Was de krieltjes schoon. Kook ze in schil gaar op halfhoog vuur. Giet ze af en laat ze daarna een beetje afkoelen. Als je haast hebt, zet ze dan even in de ijskast, dan gaat het wat sneller. Snijd 12 krieltjes doormidden (de overige 4 zijn voor de vulling). Snijd daarna met een scherp mesje de aardappel eruit, zodat er een gaatje ontstaat. Bewaar het uitgeschepte, want we gebruiken het voor de vulling. Voorzichtig snijden hoor, want anders snijd je zo door het krieltje heen. En dan yu go pori a heri recept. 

Stap 2: maak de smeuïge vulling
Voeg de uitgeschepte aardappel, de 4 overige krieltjes, citroensap, mosterd, kurkuma, mayonaise en zwart zout toe in een keukenmachine. Mix tot een dikke massa. Voeg eventueel een klein scheutje water erbij, totdat je tevreden bent met een mooie smeuïge structuur. Breng op smaak met zwarte peper en zout.

Stap 3: vul de aardappelbootjes
Gebruik je een spuitzak? Zorg er dan voor dat alles goed smeuïg is. Anders kan het niet goed door het mondje van de spuitzak. Vul elk krieltje met de vulling. Presenteer de vegan paaseitjes op een feestelijk bord. Besprenkel met paprikapoeder en selderij en klaar ben je. Bewaar de vegan gevulde paaseitjes in de ijskast tot je ze gaat serveren. Nyan switi!

ETHICS OVER TASTE BUDS
Wist je dat vroeger een gevuld eitje mijn favoriete party snack was? Ik vond het verschrikkelijk lekker. Maar toen ik meer leerde over de ei industrie, kon ik niet langer wegkijken voor al het leed. En kon ik niet anders dan stoppen met ei eten. Een gevuld kippeneitje overslaan op een feestje voelt nu geweldig. Het past bij mij, omdat ik weet dat ik niet wil bijdragen aan een systeem van leed en uitbuiting. Niet met mijn energie, niet met mijn geld. Ethics over taste buds; dat is mijn Gesontu mind-set. 

KALA NAMAK – roze zwart zout?
Wist je dat je met kala namak (zwart zout) de eismaak heel goed kan nabootsen? In dit recept vind ik de kala namak dus echt de kitchen must-have. Precies dezelfde smaak, maar dan zonder dierenleed. Ideaal vind ik. Maar waarom smaakt het dan naar ei? Zwart zout bevat zwavel. Door dit zwavelgehalte heeft het zout precies de geur en smaak van eieren. Het zout dankt haar naam aan de zwart-paarse rots waaruit het zout wordt gewonnen, al blijft er van die zwarte kleur niet veel meer over als het eenmaal wordt verwerkt tot poeder. Het is te koop in de Surinaamse of Indische toko. 

VASTKOKEND OF KRUIMIG?
In dit recept heb ik de vastkokende krieltjes gebruikt. Deze blijven hun vaste structuur behouden na het koken. Ze zijn stevig genoeg om bootjes van te maken. Ik kook de aardappeltjes in ongeveer 10 minuten op halfhoog vuur gaar. Niet te gaar natuurlijk anders blijft er niets van over. Om er zeker van te zijn dat de aardappeltjes gaar zijn, prik ik erin met een vork. Voel ik geen weerstand, dan zijn ze gaar en perfect gekookt.

Natuurlijk zijn deze vegan eitjes ook prima met kruimige krieltjes te maken. Maar ik check altijd extra tussendoor even hoe gaar ze zijn. Wanneer kruimige aardappelen te lang worden gekookt, vallen ze steeds meer uit elkaar en worden ze papperig. En dat wil ik in dit recept voorkomen.

Deel dit artikel