Heb je alle ongezonde snacks uit je huis gehaald? Doe jij boodschappen met een lijstje? Perfect. Je bent op de goede weg om je ongezonde snack momenten te doorbreken! Heb jij dit nog niet gedaan? Lees dan hier stap 2 nog een keer als opfrissing.
Richt je op wát je eet - omcirkelen
Jij bent nu al een paar weken bezig met het bijhouden van je eetpatroon. Goed zo! Het bijhouden is natuurlijk niet voor niks geweest. Je hebt nu voldoende data verzameld om je eetgedrag écht te onderzoeken. Okay, pak je eetdagboek erbij en dan gaan we aan de slag!
Blader naar de eerste dag van je eetdagboek. Ga naar de kolom ‘wat eet ik’. Vervolgens omcirkel je van boven naar beneden ALLE snacks tot op de dag van vandaag.
Omcirkel zowel de gezondel als ongezonde snacks
Richt je op wát je eet - kolommen
Na het omcirkelen van je snacks, sla je een nieuwe bladzijde open in je eetdagboek. Maak twee kolommen. De linker kolom noem je ‘gezond’ en de rechter kolom noem je ‘ongezond’.
De volgende stap is het verdelen van je snacks in deze kolommen. Om je nog even een richtlijn te geven. Onder ‘ongezond’ verstaan we alles met toegevoegde en geraffineerde suikers en zout. Zoals chips, chocolade, koek, snoep, soft, alcohol, pepernoten, voorverpakte sapjes, ontbijtkoek, etc. Onder ‘gezond’ verstaan we fruit, groente, dadels, cacao energy balls, olijven, frozen banana bites, hummus and veggies, ongezouten noten, etc. Belangrijk is dat je echt alles opschrijft. Dus stel dat jij op maandag en op dinsdag chips hebt gegeten, dan staat er dus twee keren chips in je kolom ‘ongezond’.
Vervolgens zet je een sterretje voor je 3 meest gegeten gezonde snacks. Hetzelfde doe je voor de ongezonde snacks.
Richt je op waarom je eet - triggers
Nu heb je een duidelijk overzicht van wat je allemaal snackt. We zijn natuurlijk nog lang niet klaar met onderzoeken. Nee, nu is echt het moment om een snackpatroon te ontdekken, om hem vervolgens te doorbreken.
In de vorige stap heb je een triggerlijst gemaakt. Lees al je triggers nog eens door. Vul je triggerlijst aan wanneer dat nodig is. Kun je een patroon ontdekken wanneer je ongezond eet? Kun je ook zien wanneer je juist wel gezond eet? Wat is er aan de hand? Hoe voel je je? En waar heb je eigenlijk behoefte aan? Wat zijn je triggers voor het eten van de gezonde snacks? Wat zijn de triggers voor het eten van deze ongezonde snacks?
Okay, dan gaan we nu snel verder naar stap 3.2 om je ongezonde snackmomenten met 50% te minderen. Je bevindt je nu op de pagina van stap 1.3. Klik hier om terug te gaan naar het complete overzicht.